IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
12:18 | 18 януари 2016
Обновен: 20:13 | 22 април 2024

Съветник поиска окастряне на социалната програма

Съмненията му са, че отделни организации не харчат ефективно отпусканите средства

По материала работи: Слав Велев
Съветник поиска окастряне на социалната програма

СТАВРИ ТАРГОВ


Съветникът от листата на „Реформатори и патриоти“ Григор Григоров поиска преразглеждане на социалната програма на Варна. Той изрази съмнение, че отделни организации харчат ефективно отпусканите средства. В пространно изказване пред колегите от постоянната комисия по социални дейности и жилищна политика Григоров поиска преразглеждане на дейността на сдружение „Гаврош“, агенция за социално развитие „Вижън“ и на „Шанс за хора с увреждания“. Той изрази съмнения в ефективността на дейността на СУПЦ „Д-р А.Железкова“ и поиска размера  средствата, отпускани за учебното заведение и приюта, да бъдат пренасочени към други организации.


Колеги на съветника му обясниха, че общинската администрация прави всяка година анализ на дейностите по социалната програма и го посъветваха да се информира от написаното.


На своето заседание комисията утвърди бюджета за социални дейности за 2016 г., който е в размер на 14 627 000 лв. Приоритет на общината и през т.г. ще бъде развитието на социалната програма. Чрез нея ще се финансират 17 центъра за социални услуги за деца и възрастни в риск, 120 социални асистенти, 24 пенсионерски клуба и други. Предвидени са също 30 000 лв. за финансиране на малки проекти за подпомагане на деца и възрастни в неравностойно положение, 7 000 лв. за коледни пакети за социалнослаби и други. 


Социалната комисия одобри предложение община Варна да кандидатства по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Услуги за ранно детско развитие“. Целта е да се предостави подкрепа на деца в ранна детска възраст и техните семейства за подобряване на достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда, повишаване на училищната готовност на децата и други.

Коментари

Новини Варна