IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
17:15 | 18 януари 2016
Обновен: 20:13 | 22 април 2024

Одобриха архитектурната програма на община Варна за 2016 г.

Малко над 2 млн. и 500 хил. ще са необходими за реализиране на нови и започнали проекти

По материала работи: Слав Велев
Одобриха архитектурната програма на община Варна за 2016 г.

Програмата за проектиране на обекти в рамките на Бюджет 2016-2017 г. одобриха общинските съветници от постоянната комисия „Архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места“. 2 515 721 лв. ще са необходими според плана за реализация на нови и започнали вече проекти.  „Архитектурната програма за настоящата година до голяма степен е наследство от предишни години. Една голяма част от заложените в плана проекти са преходни. Те са гласувани от предния общински съвет, ние ги потвърждаваме, тъй като за голяма част от тях има договори и в момента се разработват, една част вече са предадени. Това е така, тъй като те влизат в един и същ програмен период, който започва от 2014 г. и приключва през 2016-2017 г. Обхванати са всички райони на Варна, но акцентът е върху централната градска част“ – подчерта директорът на дирекция „Архитектура, градоустройство и устройствено планиране“ в община Варна инж. Пламен Друмев. 


Инж. Пламен Друмев подчерта, че важна роля за безпроблемното изграждане на подробните устройствени планове е утвърждаването на списъка с паметници на културата – т.нар. недвижимо културно настледство. „Надяваме се Министерството на културата в най-скоро време да се произнесе относно списъка, който изготвихме – той до голяма степен е актуализиран, някои обекти са премахнати, други са добавени. Важно е паметниците на културата да се имат предвид при изграждането на подборните устройствени планове, предвид нуждата от формиране на съответни охранителни зони“ – каза още Пламен Друмев. 


Главният архитект на Варна Виктор Бузев увери, че ако се наложат някакви корекции в изготвения план за 2016-а, за тях няма да са нужни средства, извън планираните. Пламен Друмев допълни, че заложените в проектобюджета средства за архитектура са съобразени с цени, утвърдени от камарата на архитектите на България и камарата на инженерите. Той отчете, че е възможно проектите да бъдат реализирани на по-ниски цени, предвид конкуренцията при обявяването на обществени поръчки. 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна