IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
14:14 | 19 януари 2016
Обновен: 20:12 | 22 април 2024

Отпускат 330 000 лв. за превенция на рисковото поведение сред младите

50 000 лв. са предвидени за борба с ХИВ – СПИН

По материала работи: Слав Велев
Отпускат 330 000 лв. за превенция на рисковото поведение сред младите

330 000 лв. е проектобюджетът за 2016 г. на програмата за превенция на рисковото поведение сред децата и младите хора. Той беше утвърден от постоянната комисия „Младежки дейности и спорт“ и препратен за окончателно становище към ПК „Финанси и бюджет“. „Сумата е завишена с 50 000 лв. предвид факта, че през тази година ще трябва да включим и дейности във връзка с превенция разпространението на ХИВ – СПИН, според ангажимента, който кметът на общината пое към Министерството на здравеопазването“ – уточни директорът на Дирекция „Превенции“ към община Варна Светлана Коева. 


Вече шеста година във Варна се работи с деца и младежи в посока превенция на рисковото поведение. Фокусът е в няколко проблемни области – наркотици и наркомании, трафик на хора, детско асоциално поведение и правонарушение и рискове в интернет постранството. „В по-ранна възраст работим върху цялостна превенция на рисковото поведение, върху превенция на агресията. Има и превенция на употреба на тютюневи изделия, по нея работим с учениците още от пети клас. Вече в по-късна възраст - от 8 до 12 клас, трябва да се предприемат засилени мерки“ – разясни Светлана Коева . 


Програмата за превенция има за цел и да промени обществените нагласи спрямо престъпленията и жертвите. Целта е да се повиши чувствителността на обществото към проблемите.  


„Във връзка с актуалната международна обстановка тази година засилено е вниманието към програмите за превенция на трафика на хора.  Под това понятие далеч нямаме предвид само трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Много сериозен е проблемът с трафика на хора с цел трудова експлоатация. Правим ежегодно изследване, според което варненци декларират, че това да излязат в чужбина и да работят без трудов договор не е никакъв проблем за тях, което автоматично ги вкарва в ситуация с трафик на хора“ – алармира Светлана Коева и подчерта, че община Варна за няколко поредни години е обявена като най-добре работещата община в сферата на борба с трафика на хора от група „ГРЕТА“ към Съвета на Европа, която прави мониторинг в тази област. 


Клубове по превенции са разкрити в няколко варненски училища. Ще се работи допълнително в тази посока, ако и други учебни заведения изявят желание, увери Светлана Коева. 

 

Полина Петрова

 

Коментари

Новини Варна