IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
15:18 | 19 януари 2016
Обновен: 02:46 | 25 април 2024

С близо 900 000 общината ще финансира младежки дейности през 2016-а

100 000 лв. са предвидени за Сдружение Варна – Европейска младежка столица

По материала работи: Слав Велев
С близо 900 000 общината ще финансира младежки дейности през 2016-а

В размер на 884 100 лв. ще е финансирането, което община Варна ще отпусне за различни младежки дейности през 2016-а година. Програмата беше одобрена с изменение от общинските съветници от постоянната комисия „Младежки дейности и спорт“ и пренасочена към ПК „Финанси и бюджет“ за окончателно становище. С цел по-голям контрол на разходване на средствата 60 000 лв., предвидени за финансиране на младежки инициативи на неправителствени организации, бяха ориентирани към Младежки форум за партньорство с местната власт, което запазва правото на различни НПО да кандидатстват с идеи. 


„Прави впечатление, че бюджетът е малко по-малък в сравнение с 2015-а, но той е равен  точно на толкова, колкото сме изразходвали през миналата година“ – уточни директорът на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова. Приоритетите и за 2016-а са стимулиране на младите хора към инициатива, творчество и предприемачество. Основната цел е създаване на условия за личностно развитие и активизиране на участието им в живота на общината. 


И през тази година основните инициативи са подчинени на подготовката за #Варна 2017. Отделно в бюджета на общината, извън 884 100 лв.  за младежки дейности са предвидени 100 000 лв. за финансиране на Сдружение Варна – Европейска младежка столица. В момента все още не е излязла официалната регистрацията в съда на сдружението, но по програмата се работи, увериха Мая Донева и Стояна Стоева, които са част от екипа – автор на концепцията за #Варна 2017. Те заявиха готовност на специално свикано съвместно заседание, на което да присъстват съветници от различни комисии в общинския съвет, да представят подробно дейностите, които планират, както и неправителствените организации, които ще имат ангажимента да ги изпълнят.


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна