IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
15:18 | 23 януари 2016
Обновен: 00:32 | 1 май 2024

Радослав Радев: Няма противопоставяне между малки и големи болници

Това са структури с различен обем дейности, подчерта председателят на регионалната колегия на Български лекарски съюз във Варна

По материала работи: Слав Велев
Радослав Радев: Няма противопоставяне между малки и големи болници

Няма противопоставяне между малки и големи болници в страната защото всяка болница в зависимост от обема медицински дейности, които изпълнява си има своето място. Не може принципно да се противопоставя една малка болница на една голяма. Това са две различни структури с два различни обема на дейности. Няма как да има такова противопоставяне. Това зави за Радио „Фокус” – Варна проф. Радослав Радев - председател на регионалната колегия на Български лекарски съюз във Варна. 
 

Той посочи, че не може да се иска от една малка болница да има обема на дейност на една голяма. Затова са и големите, структуроопределящите и високотехнологичните болници, които имат и по-големи технологични и лечебни възможности. „Така е структурирано здравеопазването не само в България. Всяко ниво на болницата има определен обем от дейност, който тя може да изпълнява това е напълно нормално и естествено. Не можем да говорим за противопоставяне защото тук няма конфликт на интереси. Една малко болница не може да е недоволно от дейността на голямата защото тя не може да и бъде конкурентна и обратното”, посочи проф. Радев. 
 

Той добави, че не може в някои дейности големите болници да изземат някои от функциите на по-малките. „Няма как да се случи да се случи това. Голямата болница прави всичко. Няма как да кажеш на една болница ще работиш по-малко или повече по определена пътека или определено заболяване. Работиш толкова до колкото имаш възможности и ресурс, като техника а диагностиката и като лечебни възможности и като специалисти. Тук няма причина и няма място за някакъв вид конфликт и противопоставяне. Още повече, когато една малка болница с по-малки възможности не може да се справи с даден проблем какво прави – директно търси продължаване на лечението в голямата болница и това е естествено и нормално. Не виждам такъв момент на противопоставяне”, подчерта още проф. Радослав Радев.

Коментари

Новини Варна