IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
08:12 | 29 януари 2016
Обновен: 23:46 | 1 май 2024

Работещите в затворите отбелязват професионалния си празник

По материала работи: Деян Михайлов
Работещите в затворите отбелязват професионалния си празник

 

За десета поредна година служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” при Министерството на правосъдието отбелязват своя професионален празник.


На 29 януари през далечната 1879 г. са подписани привременните правила за учредяване на затворите, а учредителното събрание на Княжество България започва своята работа в гр. Търново на 10.ІІ.1879 г. Така се слага началото на новата наказателноизпълнителна система в България и затова с Решение № 862 на Министерския съвет от 15.ХІІ.2006 г. 29 януари е обявен за професионален празник на работещите в системата.


По повод днешния ден началникът на затвора във Варна - комисар Йордан Йорданов, отправи приветствени думи към колегите си. Ето ги и тях:


„Днес има празник една ”неблагодарна и незабележима професия”. Професия, която дава много, но и много взема от душевността на работещите служители в пенитенциарната система.


Професионалният празник е повод както за гордост, така и за равносметка на постигнатото. На този ден с уважение и признателност се отдава дължимото на бившите служители в системата с благодарност за техния труд, безкористност и мъдрост.


Същевременно работещите служители критично осмислят своята работа, тъй като желанието им е по-бързо да се утвърдят европейските стандарти в пенитенциарната практика, което се оказва дълъг, сложен и труден процес.
Изминават година след година на професионални изпитания, свързани със спазване на финансова дисциплина, преодоляване и предотвратяване на различни инциденти, осигуряване на сигурността и третиране на различните категории осъдени и задържани лица.


Екипът на надзирателите преодолява множество опити от лишените от свобода за вкарване на непозволени вещи, опити за неподчинение, провокации и автоагресивни действия. Надзирателите са служителите, които и в горещина, и в студ, в спокойна и в напрегната обстановка неизменно изпълняват своите задължения по охрана, надзор и сигурност.


Инспекторите социална дейност, психолози, учители, медици и деловодители извършват огромна по обем работа за обезпечаване на правния и здравния статус, развитието на образователните и корекционно-възпитателните дейности с лишените от свобода.
Трябва да се отдаде дължимото и на служителите от сектор “Финанси, логистика и капиталови разходи”. Те гъвкаво се приспособяват към обстановката, проявяват находчивост, предприемчивост и висока психическа издръжливост при постоянната липса на финансови средства. 


Служителите от Държавно предприятие ”Фонд затворно дело” успяват в тези трудни условия да проявят своите мениджърски умения, компетентности и характер.
С признателност и уважение е оценен трудът на служителите за техния  професионализъм и инициативност при изпълнение на преките им служебни задължения и показана активност в работата им с лишените от свобода.


Честит празник!“

Коментари

Новини Варна