IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
15:52 | 29 януари 2016
Обновен: 15:28 | 18 април 2024

Петьо Милков: Проблемът на България е слабо работещата икономика

Фирмите у нас трябва да са по-активни, да се борят и да помагат, смята заместник-председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България

По материала работи: Деян Михайлов
Петьо Милков: Проблемът на България е слабо работещата икономика

България няма проблем със здравеопазването, образованието или престъпността. Тя има само един проблем и това е слабо работеща икономика. Това каза след среща с бизнеса във Варна заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Петьо Милков. 

Единствената възможност за привличане на инвеститори в България той вижда в атрактивността на страната ни. Затова, по думите му, борбата за реформа в съдебната система е много важна.  „Ние влязохме в един див капитализъм. В другите демократични държави, които са на ниво, които ние не сме достигнали, има регулатори, които действат, а ние в момента нямаме такива. Европейците се обръщат към нас, когато правят проекти, само за да ни търсят камо подизпълнители. Ако спечелят проекта, добре, ако не – забравят за нас“, коментира Петьо Милков. Посоката според него трябва да бъде към гражданска активност, търсене на права и поставяне на условия пред онези, от които зависят важните за страната решения. 
“Фирмите у нас трябва да бъде по-активни, да се борят и да помагат“, подчерта Петьо Милков.  Една от мерките на асоциацията за подобряване на бизнес средата в България е да провежда разяснителни кампании за кандидатстване по европейски проекти. Сред мерките са още борбата със сивата икономика и обмислената промяна на минималната работна заплата.  „Един човек с основно образование – чистач или пазач например, който има 30 години стаж, с минимална заплата, с класовете, които сме задължени да начисляваме, става с по-висока от заплата от един специалист, който сега започва, дори да е с висше образование. Това създава парадокси.. .“ – коментира още председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

ЕЛЕНА КИРОВА

Коментари

Новини Варна