IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
15:32 | 18 февруари 2016
Обновен: 23:37 | 13 април 2024

Край Калиакра наши океанолози и руснаци ще търсят останки от кораби

Учените ще бъдат следвани и от камери, които ще запечатат интересните моменти

По материала работи: Слав Велев
ИНСТИТУТЪТ ПО ОКЕАНОЛОГИЯ – ВАРНА, КЪМ БАН и Руският национален комитет за Черноморската организация за икономическо сътрудничество подписаха меморандум за   сътрудничество  при провеждането на съвместни научноизследователски дейности в акваторията на Чер

Институтът по океанология – Варна, към БАН и Руският национален комитет за Черноморската организация за икономическо сътрудничество ще стартират съвместна изследователска експедиция  в акваторията  на Черно море през лятото.  Това стана ясно на официалната пресконференция за подписването на меморандум за сътрудничество  между двете организации.

 

 


Документът беше парафиран от директора на Института по океанология  проф. д.г.н. Веселин Пейчев и упълномощения представител на проф. Виктор Архипов – инж. д-р Красимир Иванов. Двете страни декларираха ангажимента си да обединят своите усилия за осъществяване на проекти в областта на екологичния мониторинг на Черно море и подводната археология.


Основен интерес за общността на учените представлява подводното културно-историческо наследство и в частност древният български морски флот и последната морска битка  на руския флот с турците  през 1791 г. край Калиакра под командването на адмирал Ушаков.


Директорът на Института по океанология проф. Веселин Пейчев изрази надежда  пред репортер на Медийна група “Черно море“ експедицията  да започне през юли или август, като се обоснова, че климатичните условия в този период са най-подходящи за изследвания.


Упълномощеният представител на ръководителя на Руския национален комитет – инж. д-р Красимир Иванов, сподели, че един от приоритетите, заедно с научноизследователската дейност, е заснемането на научнопопулярни филми. Един от филмите ще проследи експедицията край нос Калиакра, която цели да  запознае широката публика с развоя на сражението  и с  личността и делото на адмирал Фьодор Ушаков, който е канонизиран в Русия. Експертите подчертаха, че това е първата експедиция, правена досега в тези води, а очакванията им са да намерят много останки от военноморска техника и оръдия.


Финансирането на проектите тепърва ще се обсъжда от двете организации, сподели инж. д-р Красимир Иванов.

 

Елисавета Илиева
Снимки Пламен Гутинов


 

Коментари

Новини Варна