IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
16:00 | 2 март 2016
Обновен: 10:05 | 25 април 2024

Кабинет по православни ценности откриха в СОУ „Неофит Бозвели“

В него ще се обучават 54 деца от втори, трети и четвърти клас

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Кабинет по православни ценности откриха в СОУ „Неофит Бозвели“. Това е 17-то варненско училище, в което ще има подобен кабинет. Инициативата е съвместна между Варненската и Великопреславска митрополия, ОДК, община Варна и Регионалния образователен инспекторат. „Щастлива съм, че точно в навечерието на 3 март откриваме този прекрасен духовен център, който ще е място, в което нашите деца, нашите колеги, родителите на нашите деца ще могат да общуват по християнски и да се обучават в онези добродетели, които са ни запазили като народ и нация“ – обърна се към присъстващите на церемонията директорът на СОУ „Неофит Бозвели“ Даниела Игнатова.


Общо 54 деца от втори, трети и четвърти клас ще се обучават в новооткрития кабинет по православни ценности и традиции. Предметът от няколко години присъства в програмата на училището като свободноизбираем по инициатива на учителката Стойка Димитров, която е преподавател и в школата на ОДК. След откриването на кабинета занятията ще са 2 пъти седмично. „В нашето училище има традиция по отношение на зачитане на християнските ценности. Патронът на училището Неофит Бозвели е български духовник. Всяка година на 14 септември, когато отбелязваме и Кръстовден в училището организираме водосвет и присъствието на него е по желание, това не е официалното откриване на учебната година. Прави впечатлени, че в последните години желаещите да се включат са все повече. Идват млади хора заедно със своите деца“, разказа директорът на СОУ „Неофит Бозвели“. 

 



Кабинетът по православни ценности беше открит в присъствието на деца, родители и преподаватели. Специални гости на церемонията бяха председателят на постоянната комисия „Наука и образование“ към варненския общински съвет Славчо Славов и директорът на ОДК Монка Николова.

 

Специално обръщение към присъстващите беше прочетено от името на директора на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова. „Скъпи деца, научете се да се уважавате един друг и себе си, да се трудите и да се обичате, да прощавате и да вярвате. Християнската религия ни учи, че който дава светлина на другите, никога не остава на тъмно. Нека светлината вътре във вас, скъпи деца, да озари света, в който живеем“ – се казва в обръщението. 


Водосвет беше отслужен от свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия.

 

Децата изразиха своето нетърпение и готовност да се обучават в православните ценности и добродетели и да бъдат „пример за близки и приятели и гордост за учители и родители“. 

 


 


 


 


 


 

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна