IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
19:52 | 18 март 2016
Обновен: 18:07 | 15 май 2024

Ученици се запознаха с глобалните проблеми на земята

В продължение на една година те дискутираха, правиха презентации, постери и табла във връзка с опазване на околната среда

По материала работи: Слав Велев
Ученици се запознаха с глобалните проблеми на земята

Ученици от 10 български училища се запознаха с глобалните проблеми на земята. В инициативата се включи и Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване  "Николай Хайтов". В продължение на една година учениците дискутираха, правиха презентации, постери и табла във връзка с опазване на горите, водите и околната среда. Екологията е една от 17-те цели за устойчиво развитие, приети от ООН за следващите 15 години. Отговорност и грижа на всеки е опазването на екосистемите - възстановяване на горите, водата, разумното потребление на природните ресурси. 


Проектът обхвана деца от средния общообразователен курс. Целта на инициативата беше да се тръгне от натрупването на знания по глобални проблеми, за да се стигне до формирането на ангажираност и изграждане на умения за действие. Приложен е интерактивен подход, базиран на системата учене чрез правене. Водени от мотото "Научи и действай", след като са получили основната информация по всеки проблем, учениците са имали за задача самостоятелно да приложат наученото и да споделят своя опит. 


От ПГГСД "Н. Хайтов" са се включили в инициативата, тъй като са убедени, че така формират у децата отговорност, ангажираност, критично мислене и гражданска позиция. 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна