IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
12:25 | 31 март 2016
Обновен: 16:21 | 15 април 2024

Леко увеличение на делата през 20015 г. отчете Варненският окръжен съд

На пресконференция той представи годишния си доклад

По материала работи: Пламен Янков
Леко увеличение на делата през 20015 г. отчете Варненският окръжен съд

Леко увеличение на делата отчете Варненският окръжен съд през миналата 2015 г. На пресконференция той представи годишния си доклад. През миналата година са гледани 7618 дела. Въпреки лекото увеличение работата ни има стабилни показатели, каза председателят на съда Марин Маринов, като подчерта, че в съдилището е имало дефицит на кадри заради командироване на съдии и др. В момента във ВОС работят 61 магистрати и 103 служители. 88% от делата гледани в съда са приключени в 3-месечен срок от образуването им. 98% от съдебните актове са постановени в 1-месечен срок. Съдиите са гледали по 13,45 дела средно на месец през изминалата година, като свършените дела са 11,78.

 

Председателят на Търговско отделение на ВОС Мария Терзийска от своя страна отчете намаление на постъпилите първоинстанционни дела. С това обаче работата ни не стана по-малко, тъй като имаме колеги, командировани в други съдилища.


Като добър знак за състоянието на икономиката във варненския регион Терзийска посочи спадът на делата по несъстоятелност, постъпили в съда.


Росица Танчева, председател на гражданското отделение на ВОС пък отчете 11% увеличение на исковите производства и въззивните дела.


656 пък са били делата срещу "Енерго про", гледани в съда.


Председателят на наказателното отделение на Варненския окръжен съд Иваничка Славкова обяви, че наказателните дела са се увеличили. Повече са делата за престъпление срещу личността, а тези за престъпление срещу собствеността са скочили двойно. Увеличила осъдените лица за общоопасни престъпления. Гледани са 26 дела за катастрофи със загинали. Една трета от тях са завършили с ефективна осъдителна присъда, а останалите с условна.


През миналата година са постъпвали по-малко искания за ползването на специални разузнавателни средства. За сметка на това обаче ефективността от тях се е увеличила, каза още Иваничка Славкова.

 

Пламен Янков

Коментари

Новини Варна