IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
14:38 | 7 април 2016
Обновен: 11:58 | 29 април 2024

Осъдиха учител за блудство

Даскалът опипвал ученичка по бедрата

По материала работи: Деян Михайлов
Осъдиха учител за блудство

Варненският апелативен съд уважи протеста на Шуменска окръжна прокуратура и отмени присъда на Окръжен съд Шумен от септември миналата година, само в частта с която учителят от ПГСС Димитър Димитров бе оправдан за блудствени действия, извършени спрямо ученичка, която се явявала на изпит. Втората съдебна инстанция призна вината на 56 годишния мъж затова, че в периода от 1 до 30 октомври 2013 година във Велики Преслав, за да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление блудствал с ученичка, ненавършила 14 години. Учителят, който бил член на комисия за оценяване на изпит по специалността „Горско и ловно стопанство” се възползвал от положението на зависимост и опипвал момичето по бедрата.

Апелативният съд определи на подсъдимия Димитров наказание 2 години „лишаване от свобода” и потвърди първоинстанционната присъда в останалата й част. 
Пресслужбата на съда припомня, че ШОС осъди за подкуп същия учител след като призна вината му затова, че на 20.06.2014 г. в гр. Шумен, поискал сумата от 500, а четири дни по-късно и приел парите, който не му се следват.  Димитров отново злоупотребил със служебното си положение на длъжностно лице – учител теоретично обучение по „Горско и ловно стопанство” в Професионалната гимназия по селско стопанство във Велики Преслав и член на държавната изпитна комисия за оценяване на изпит по теория по специалността „горско и ловно стопанство”. Подкупът бил, за да постави положителна оценка върху писмена работа на ученик от ПГСС, който се явявал на държавен изпит по теория на специалността „техник – лесовъд”. Учителят поставил подписа си под изготвения протокол за резултат от писмения изпит, под рецензия и оценка, върху писмената работа на същия ученик. Подкупът бил поискан чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебното положение. За това престъпление първата съдебна инстанция го осъди на 3 години „лишаване от свобода”, отложено с 4 години изпитателен срок, глоба в размер на 500 лева и лиши за срок от години Димитър Димитров от право да заема длъжността „учител” в държавно учебно заведение. 
Днес, след като призна вината на учителя и за блудствените действия, Варненският апелативен съд определи Димитров да изтърпи най-тежкото от наложените наказания - 3 години „лишаване от свобода”, отложено с 4 години изпитателен срок, глоба в размер на 500 лева и без право за срок от години да бъде учител в държавно учебно заведение.   
Присъдата на Апелативен съд Варна може да бъде обжалвана или протестирана пред ВКС в 15 дневен срок.

Коментари

Новини Варна