IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
17:52 | 7 април 2016
Обновен: 16:14 | 12 април 2024

Рекорден брой студенти събра научна сесия в ТУ

Проявата се организира за осма поредна година

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Традиционната Студентска научна сесия се проведе за осма поредна година в Техническия университет във Варна.

 


 
 
 

„Тази година се включиха рекорден брой студенти от различни висши училища от страната. 181 младежи изнесоха доклади в 13 научни секции. Целта на инициативата е млади хора, които се интересуват от различните аспекти на науката, да покажат свои разработки и виждания по различни теми”, каза за „Черно море“ председателят на Студентския съвет на ТУ – Варна, Евгени Станчев. 


Интересната тема за пиратството беше разгледал четвъртокурсникът в специалност “Корабоводене” Николай Цигаров. „Избрах темата, защото в моята специалност този проблем е значим, а малко учим за него.  Доклада разработихме съвместно с колега, отне ни около 2 седмици. Разгледали сме архаичната и по-нова история на пиратството, изброили сме някои от най-известните пирати, посочили сме различните начини на атака. Разгледали сме някои начини за противодействие като въоръжен конвой, отблъскване на атаките с шлангове с вода и електрически огради. За първи път участвам в научната сесия, досега само съм помагал в организирането й“, разказа за „Черно море“ Николай Цигаров.

 


Важният въпрос за възобновяемите енергийни източници разгледа в презентацията си второкурсникът Николай Михалев, който е и председател на IT  клуба на университета. Младежът представи няколко лабораторни упражнения за ученици и студенти по темата. „Един от основните проблеми на възобновяемите енергийни източници е, че са с малко по-висока цена на оборудване. България през последните 5 години усилено инвестира в тази енергия на бъдещето, както ние я наричаме.  Вече все повече хора съзнават, че традиционните източници на енергия – въглища, нефт, природен газ, се изчерпват и ще дойде време, в което ще има голям глад за тях, което ще доведе до значително повишаване на цените на горивата, които сме свикнали да използваме, и точно в този момент ще се използва енергията от възобновяемите енергийни източници“, подчерта Николай Михалев.  

 



В деня на студентската научна сесия студенти от Корабостроителния факултет засадиха 5 фиданки в двора на университета във връзка със Седмицата на гората.

 

 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна