IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
12:59 | 11 април 2016
Обновен: 15:13 | 16 май 2024

Зам.-министърът на правосъдието похвали варненските магистрати

Ефективно работили в областта на детското правосъдие

По материала работи: Борис Проданов
Зам.-министърът на правосъдието похвали варненските магистрати

След откриването на  “синя стая“ за щадящи разпити на деца във Варна зам.-министърът на правосъдието Виргиния Мичева–Русева се срещна със специализираните съдии от Окръжен и Районен съд в града, които разглеждат дела с участието на деца. Варненските магистрати я запознаха с предмета на делата, които най-често разглеждат, а зам.-министърът коментира законодателните промени, които предстоят в областта на детското правосъдие. Тя изрази задоволство от ефективната работа на Окръжния и Районния съд в областта на детското правосъдие от началото на проекта, в който те са пилотни съдилища, заедно с още 3 съдебни институции в страната.

 

От октомври 2015 г. във ВОС и ВРС работят специализирани съдии в гражданско и наказателно отделения, които разглеждат делата с участието на деца в качеството им на страни, свидетели, пострадали или извършители на престъпления. От октомври миналата година до края на март в Окръжен съд – Варна, има разгледани 68 броя такива дела. 50 от тях са по Семейния кодекс и по Закона за защита от домашно насилие. 8 са частните граждански дела. По две са въззивните наказателни и частни наказателни дела.

 

За същия период в Районен съд – Варна, са разгледани общо 161 дела с участието на деца - 132 граждански дела - от 5 състава и 29 наказателни дела - от 4 състава. Най-често съдебните казуси са по Закона за защита от домашно насилие, свързани с настаняване на деца извън семейството. 31 деца са участвали в наказателните производства в Районния съд в качеството им на свидетели, пострадали и подсъдими.

 

Пак във Варна стана ясно, че проектозаконът за детското правосъдие ще бъде готов през юни. Текстовете са готови и в момента са подложени на обсъждане. Още от 1942 г. страната ни има закон за “съдилищата за маловръстни”.

 

Настоящият закон, който третира работата с малолетни и непълнолетни, е доста остарял и страната ни търпи много критики от партньорите от ЕС и от Съвета на Европа, зам.-министърът на правосъдието Виргиния Мичева–Русева.

 

В новите текстове е предвидено да се променят наказанията за деца-правонарушители.

 

В момента в четирите възпитателни училища-интернати и двата социално-педагогически интерната в страната има повече от 200 деца, лишени от свобода, някои от които престояват там над 3 г., което често не ги възпитава, а напротив – влияе на психиката им.

Коментари

Новини Варна