IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
14:10 | 17 май 2016
Обновен: 18:09 | 15 април 2024

Варна отбеляза деня на българския спорт

В три училища се проведоха открити уроци по футбол, баскетбол и волейбол

По материала работи: Деян Михайлов
Варна отбеляза деня на българския спорт

В денят на българския спорт се проведоха открити уроци в три варненски училища по спортовете волейбол, баскетбол и футбол. 
Първо в залата на Първа ЕГ бе открития урок по волейбол за ученици на възраст VIII-X клас, който бе воден от треньорът от СК „Варнаволей“ и бивш национален състезател Юли Василев. По същото време в салона ОУ „Цар Симеон I“ ще се проведе открит урок по баскетбол за деца IV-V клас, като за специален треньор беше поканен Саша Топчов от Академията „Стар баскет“. Повече от 50 деца се докоснаха за първи път до оранжевата топка и бяха. Футболни умения бяха демонстрирани от треньорът Николай Сидеров от ДФК „Делфините“. Неговият „открит урок“ бе на спортната площадка на ОУ „Иван Вазов“ с деца на възраст IV–V клас.


Днес ще се проведе третия лекоатлетически турнир „Владислав Варненчик“ на едноименния стадион. Общо в 12 дисциплини ще се съревновават младите лекоатлети. Стартът на състезанието е насточен за 10 часа. По същото време на кортовете „Черно море Елит“ в Морската градина ще започнат квалификацията за влизане в основната схема на Държавния турнир по тенис на корт до 14 г. Състезанието се организира от ТК „Черно море Елит“ със съдействието на Община Варна. Право на участие в турнира имат състезатели родени през 2006, 2005, 2004, 2003 и 2002 г.


Денят 17 май е обявен за професионален празник на работещите в сферата на спорта. На този ден през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер. За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация "Юнак". Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри - през 1896 г. в Атина. Ежегодно на празника се организират различни спортни мероприятия из цялата страна.

Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна