IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
15:09 | 17 юни 2016
Обновен: 00:13 | 15 април 2024

Със СПА и събитиен туризъм удължаваме сезона във Варна

Бароковите концерти от Международния музикален фестивал, които тази година ще бъдат в края на септември, са първата стъпка в тази посока

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

СПА и събитийният туризъм са в основата на удължаването на туристически сезон във Варна. Това стана ясно на кръгла маса посветена на 95-ата годишнина от обявяването на морската столица за курортен град. Инициатори на форума бяха заместник кметът на община Варна Коста Базитов и председателят на постоянната комисия по туризъм в общинския съвет – Марица Гърдева. 


В хода на дискусията стана ясно, че градът има нужда от няколко неща, които биха удължили туристическия сезон. Варна има традиции в сферата на СПА туризма, които трябва да бъдат използвани. Това е първият курорт в България, в който се практикува гроздолечението, беше припомнено по време на форума. Една добра стъпка за привличане на повече туристи би била изграждането на голям комплекс с чешма с минерална вода по подобие на  комплекса в Карлови Вари. В чешкият курорт това е място, в което кипи живот. То привлича туристи от различни поколения от цяла Европа, не само с лечебната вода, а с възможността да съчетаят лечението с приятна емоция, да попеят и потанцуват.  Най-старият морски курорт „Св. Св. Константин и Елена“, известен с минералните си извори, би бил естествен домакин на подобен атракцион.


Организирането на грандиозен фест на открито, който да привлече публика от цяла Европа е другата приоритетна посока, в която трябва да се помисли. С цел удължаване на туристическия сезон, добре е тази проява да е в неговото начало или край.


Първата стъпка, която се прави с цел удължаване на туристическия сезон с помощта на събитиен туризъм е заложена в програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, който през тази година чества своя 90 годишен юбилей. „През тази година за първи път удължихме програмата на фестивала до края на септември. Изтеглихме нашия модул с барокова музика, към който традиционно има голям интерес от чуждестранните гости, за 22-24 септември. Мога да ви уверя, че вече имаме много запитвания за билети, точно за тези концерти. С готовност подаваме ръка на нашите колеги от туристическия бранш, тъй като международният музикален фестивал „Варненско лято“ е замислен преди 90 години в помощ на туризма. Всяка година концертите се предават на живо от националното радио и се излъчват в над 40 европейски града. Така музика на много високо ниво достига до многомилионна аудитория, която освен всичко друго чува за Варна и градът придобива популярност“ – обяви Румяна Петрова, която е част от организационния комитет на ММФ „Варненско лято“. 


„Ангажиментът ни е да продължим делото на нашите предшественици. В наредбата за превръщането на Варна в специален морски курорт, публикувана във Варненски общински вестник от 1921 г. четем, че това „…ще създаде условия за благоприятно поминъчно положение на населението и градът ще представлява гордост за България, нещо повече неговото име ще се носи наравно с Ница и Монте Карло“, отбеляза Марица Гърдева.


Първите организирани чуждестранни туристи във Варна са от Франция. Те посещават града през 1909 г. През 30-те години на миналия век потокът от чуждестранни гости се увеличава. Във Варна идват туристи от Чехия, Германия, Унгария и Полша. На 1 август 1926 г. официално се откриват новоизградените минерални бани. Тогава започват да се издават проспекти и плакати  с рекламна цел – първоначално на български и френски език, а в последствие и на немски и чешки. По това време е изграден и мостът с кулата за скокове във вода, който е имал ролята и на естествена граница между женския и мъжкия плаж. Откриването на смесения плаж е едва през 1932 г. Във Варна е организиран и първият в страната конкурс „Царица на плажа“, предшестван от конкурс за най-хубав бански костюм и най-оригинална пижама. Развитието на културата и туризма повдига самочувствието на варненци. Като „модерно уреден европейски град е представена Варна в издаден през 30-те години пътеводител“. Днес градът е домакин на много национални и международни спортни състезания, както и на над 25 фестивала от различни културни жанрове. 


Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна