IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
15:15 | 28 юни 2016
Обновен: 06:22 | 27 март 2024

Разширение на ВиК инфраструктурата на Златните гласува ОбС - Варна

Благоустрояването ще засегне над 70 000 души

По материала работи: Борис Проданов
Разширение на ВиК инфраструктурата на Златните гласува ОбС - Варна

Зелена светлина за изграждане на нова канализационна система с дължина над 5 км в местността "Ален мак" край Варна, даде на 9-ата си сесия местният парламент. Тя ще разполага с 4 колектора и 265 отклонения за включване на живеещи в района. Обектът е част от модернизацията и реконструкцията на пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) в курортния комплекс Златни пясъци.  Той получи одобрение в края на май. Реализацията му се очаква да започне през ноември т.г. 


Одобрението дойде с разрешение за подписванет на допълнително споразумение между общината и "ВиК - Варна" за втората фаза на проекта "Подготовка и изпълнение на проект за развитие на инфраструктурата на отпадъчни води в агломерация кк Златни пясъци" във връзка с навлизането в новия програмен период 2014 – 2020 г. Финансирането е в размер на 37 млн. лв., като 28,5 млн. лв. идват по линия на оперативната програма, 1,8 млн. – от общината. 6,6 млн. лв. са т.нар. недопустими разходи - различни данъци, които се възстановяват от НАП. Изпълнението е стартирано по ОП "Околна среда 2007 - 2013", програмата навлиза в нов период и това налага сключване на допълнително споразумение.


Тенденциите са с развитието на инфраструктурата капацитетът на пречиствателната станция да се увеличава, а качеството на отпадните води да се подобрява. Благоустрояването в района ще засегне над 70 000 души.


Съветниците разгледаха и приеха предложение на кмета на Варна, относно одобряване на текст на проект за Съвместно споразумение между водещия партньор община Генуа и партньорите по проекта „Интерактивни градове" на ОП УРБАК ІІІ и упълномощаване на Иван Портних да го подпише.

 

Коментари

Новини Варна