IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
15:37 | 4 юли 2016
Обновен: 10:53 | 4 май 2024

Не купувайте риба от улични търговци, съветват от ОДБХ

5 акта са съставени на обекти за хранене заради различни нарушения през изминалия месец

По материала работи: Слав Велев
Д-р Златина Димова - директорът на Областната дирекция по безопасност на храните. Снимка Пламен Гутинов

Да не купуват риба от улични търговци посъветва варненци директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Златина Димова. „Имаме случаи, при които наши колеги са били спирани от потенциални клиенти да изземат накацаната и наплюта от мухите риба, която предлагат по улиците едни господа с велосипеди и колички“ – отбеляза д-р Димова. Тя съобщи още, че в павилионите на бившата рибна борса, на Централния кооперативен пазар в града, при проверка са установени миди с неясен произход.


Общо 246 проверки в заведения за обществено хранене е извършила Областната дирекция по безопасност на храните от 1 юни до 1 юли. Съставени са 5 акта и са издадени 53 предписания. Най-често срещаните нарушения са свързани с това, че не е посочен алергенният състав в менюто. Д-р Златина Димова подчерта, че както на всеки етикет на пакетирана храна са посочени алергените, така трябва да бъде и в менютата на хранителните заведения. Когато става въпрос за храна, предлагана като част от пакетите ол-инклузив, алергенният състав трябва да е упоменат или на табло на видно място в ресторанта за хранене или пред всяко блюдо, от които туристите си подбират. 


В рамките на проверките през изминалия месец са възбранени и бракувани 68 кг. и 100 гр. месни и млечни продукти поради изтекъл срок на годност. Те са установени в кухните на заведения, преди да бъдат вложени в готови ястия, т.е. не са достигнали до крайните потребители. 


Други нарушения, които са регистрирани са свързани с неправилно съхранение на храни, неправилно отстраняване на кухненски отпадъци и съхраняване на лични вещи в работните помещения, което също е недопустимо.


„Летният сезон тази година, за разлика от миналата започва спокойно. Според мен ползотворна беше и срещата, която проведохме през април с представители на туристическия бранш. По време на нея беше обсъдено ясно и конкретно какво допуска ОДБХ и какво трябва да направят представителите на бизнеса, за да не нарушават закона. Бяхме категорични, че е наложително персоналът да премине обучения на място в обектите за хранене, тъй като сме наясно, че трудно се намират подготвени кадри за летния сезон. Отчитам, че по плажовете тази година няма нерегламентирани търговци на храна, които предишните лета предлагаха царевица и плодове. По време на срещата с бранша, за която споменах, се договорихме, че е основно ангажимент на концесионерите по плажовете да следят по тях да няма такива търговци“ – каза още д-р Златина Димова.


Тя отчете още, че през изминалия месец са извършени 157 проверки в обекти за обществено хранене, в които се хранят деца и ученици основно по време на екскурзии и лагери. „Наложително е да се познава наредба 9 за специфичните изисквания при предлагане на храна по време на организирани мероприятия за деца. В наредбата се казва какви храни и какви продукти се допускат при приготвянето на ястията“ – напомни д-р Златина Димова. 

 

Полина Петрова

Коментари

Новини Варна