IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
13:26 | 19 юли 2016
Обновен: 00:54 | 5 май 2024

Такси с „помпа“ откриха във Варна

Общо 155 проверки са направили експерти от началото на летния туристически сезон

По материала работи: Слав Велев
Такси с „помпа“ откриха във Варна

Такси с „помпа“ откриха във Варна при съвместна проверка служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и ИА "Автомобилна инспекция". Това съобщи за Медийна група “Черно море“ Валентин Стойчев, началник “Метрологичен надзор“ на Североизточна България към ДАМТН. Средството за манипулация променя сигнала който се подава от километража към апарата за отчитане и касовия апарат. „Практиката при такива измами е да се действа избирателно. „Помпата“ се включва само когато в автомобила се качват определен тип клиенти – обикновено чужденци, както и хора, които не са от града или са под въздействие на алкохол. За да разкрием измамата използвахме метода „таен клиент“. Избрахме маршрута от Летище Варна до района на Бризовете, като предварително изчислихме разстоянието, че е 12 километра. Когато в автомобила се качи нашият клиент под прикритие, апаратът в края на пътуването показваше 20 км. След това таксиметровият шофьор трябваше да измине отново разстоянието, но с наш експерт в автомобила и апаратът показа 12 км. Разглобихме таблото на таксито и открихме средството за манипулацията“ – разказа Валентин Стойчев. По случая е съставен акт за административно нарушение и материалите ще бъдат докладвани на прокуратурата. 


Миналата година при проверки на контролните органи са открити две „помпи“ в таксиметрови автомобили. Тази година засилените инспекции са стартирали с началото на летния сезон. До момента са проверени общо 155 автомобила и са констатирани 10 нарушения. Установени са 8 таксиметрови апарата с изтекъл срок на метрологичната проверка. Те са извадени от употреба. Деветият случай е бил също със съмнение за „помпа“, но такова средство не е открито.


Полина Петрова
 

 

Коментари

Новини Варна