IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
13:12 | 20 юли 2016
Обновен: 02:57 | 29 април 2024

Ремонтират отделението за недоносени в Дома за медико-социални грижи за деца

Изцяло ще бъде подновена материалната база и оборудването

По материала работи: Слав Велев
Ремонтират отделението за недоносени в Дома за медико-социални грижи за деца

Предстои основен ремонт и обновяване на отделението за недоносени бебета в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна. Очаква се той да започне в началото на септември, съобщи д-р Стефка Джанкова, директор на Дома. Ще бъдат подменени дограмите, подовите настилки, вътрешните мазилки и оборудването. Предвидили сме да осъвременим изцяло интериора на отделението, уточни тя. 

 

Планираните средства за ремонта възлизат на близо 50 000 лв. Сумата, която Министерството на здравеопазването се ангажира да ни отпусне, е 44 000 лв., обясни д-р Джанкова. Тя изказа и благодарността си към организаторите на Седмицата на благотворителността (1-8 юни), които дариха за целта цялата събрана от тях сума – 3 700 лв. Благородната инициатива бе осъществена от младежки неправителствени организации.

 

Отделението за недоносени в Дома е единственото във Варна, където родилките остават при бебетата си. Смятаме, че те не трябва да бъдат разделяни. Затова в Дома, непосредствено до отделението, са обособени стаи за майките. Така те са по-спокойни и получават по всяко време информация за състоянието на рожбите си, обясни д-р Джанкова. И не само това. Майките могат да кърмят, да придобият умения да се грижат за децата си и не на последно място не се нарушава емоционалната връзка между майката и бебето. След като бебето достигне необходимите килограми, то и майката се изписват, каза още д-р Джанкова.

 

Коментари

Новини Варна