IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
14:36 | 29 юли 2016
Обновен: 14:15 | 17 април 2024

Търсят ефективни мерки за намаляване на безстопанствените кучета

Актуализираната програма ще бъде достъпна на сайта на общината, преди окончателното й утвърждаване

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Ефективни мерки за намаляване популацията на безстопанствените кучета търсят от общинската администрация. Актуализираната програма по темата беше разгледана на второто редовно заседание на комисията по „Обществен ред и сигурност“ към варненския общински съвет. Беше решено документът да бъде качен на сайта на общината за 14 дневен срок, през който да бъде разгледан от всички заинтересовани страни и след изтичане на този срок да бъде окончателно утвърден от комисията и представен за разглеждане на сесия на общински съвет.


Актуализираната програма ще бъде със срок на действие 2016-2019 г. Тя е изготвена на база на предходната, която обхващаше периода 2012 - 2015 г. 


В рамките на няколко месеца са проведени няколко срещи с граждани и неправителствени организации, в които са се включили представители на общинската администрация и съветници от ПК „Обществен ред и сигурност“. „В рамките на цялата програма най-важен е планът за действие, който включва конкретните мерки, които трябва да бъдат предприети“, коментира Николай Няголов, директор на общинската дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“, която се занимава пряко с контрола на безстопанствените кучета. „Ще продължим да прилагаме мерките, заложени в предходната програма, които вече се осъществяват. Една от тях е регистрацията на домашните любимци. Събираната такса домашен любимец доставя в общинския бюджет средства, които се използват за борба с безстопанствените кучета. За последните три години приходите са се увеличили три пъти. Заделени са средства от общинския бюджет и за подобряване на  условията в приюта за домашни любимци в Каменар. Там беше извършен ремонт, предстои затваряне на 3-то и 4-то хале в северната част, тъй като през зимата условията там са доста сурови. От началото на годината имаме над 300 акта, направени на собственици на домашни любимци, които не спазват разпоредбата на община Варна. Домашни любимци, които се изоставят от собствениците си са едно от перата за увеличаване на безстопанствените животни, тази практика трябва да бъде прекратена и една от мерките е регистрацията“ – каза още Николай Няголов. 


За намаляване на популацията не безстопанствените кучета е необходим комплексен подход, който включва още строг контрол върху търговията и размножаването на домашните кучета, както и кастрация и връщане по места на социализирани безстопанствени кучета. За да бъдат ефективни мерките е необходимо да бъде следвана единна политика на територията на всички населени места в община Варна. 


Намаляването на популацията на безстопанствените кучета ще доведе и до намаляване на заразните заболявания, които те предават на хора и животни, сред тях са бруцелоза, салмонелоза, туберкулоза, бяс, токсоплазмоза, крлежовопреносими инфекции и др. Вторичен ефект е и повишаване чистотата на градската среда и подобряване на облика на Варна пред гости и туристи. 


Осъществяването на програмата за намаляване на популацията на безстопанствените животни е немислимо без стимулирането на гражданската активност. Добре е да бъдат проведени и образователни кампании насочени към хората, които смятат да започнат да отглеждат домашен любимец, тъй като често първоначалната им представа не отговаря на действителността, а разочарованието ги кара да го изоставят. 
 

Общинската програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета е разработена в съответствие с изискванията към страните членки на ЕС за хуманно отношение към животните. 


Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна