IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:34 | 1 август 2016
Обновен: 07:14 | 21 април 2024

21 варненски училища се преименуват от 1 август

Според новия образователен закон СОУ стават СУ

По материала работи: Слав Велев
Венцеслава Генова

21 са училищата на територията на област Варна, които се преименуват във връзка с влизането в сила на новия образователен закон от 1 август. Всички средни общообразователни училища (СОУ) трябва да станат средни училища (СУ). Промяна има и в наименованието на Регионалния инспекторат по образованието (РИО), който вече ще се казва Регионално управление на образованието (РУО). Във връзка с промяната в наименованията на училищата директорите им трябва да посетят РУО - Варна, за да подпишат допълнително споразумение. Документът се прилага в Агенцията по вписванията. Промени ще има в БУЛСТАТ, електронни подписи, банкови сметки и печати на училищата и на Регионалното управление на образованието. С нови наименования във връзка с влизането в сила на новия закон ще бъдат и профилираните училища, но при тях има гратисен период за нововъведенията. Няма да има промени при имената на професионалните гимназии, основните и началните училища, съобщи за в. “Черно море” началникът на Регионално управление по образованието – Варна, Венцеслава Генова. 

От първи август влезе в сила новият закон за предучилищното и училищното образование. Според него диплома за основно образование ще се взема след VII клас, а гимназиалният етап се разделя на две части – първата е до X клас и след приключването й учениците ще се явяват на национално външно оценяване. Учениците до III клас няма да се оценяват по шестобалната система, а учители и директори ще бъдат атестирани през определен период от време. Всички промени в образователния закон ще се прилагат поетапно. 


Полина Петрова
 

 

Коментари

Новини Варна