IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
13:34 | 3 август 2016
Обновен: 20:19 | 22 април 2024

Портних: Варна и Пловдив трябва да си сътрудничат, а не да се конфронтират

Обменяме активно идеи за събитиен календар във връзка с Европейска младежка столица и Европейска столица на културата, каза още кметът

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Варна и Пловдив трябва да си сътрудничат, а не да се конфронтират. Това каза кметът на Варна Иван Портних по повод решението на правителството да предостави безвъзмездно на двете общини част от акциите на Пловдивския панаир. Той отказа коментар по повод решението на общинския съвет в Пловдив да откаже предложеният им 20% от акциите с аргумент, че настояват за 49%. „В никакъв случай не трябва да има конфронтация между двата града по този въпрос. Напротив! Ние поддържаме добър диалог с община Пловдив, обменяме идеи за събитийния календар във връзка с това, че Варна ще е Европейска младежка столица, а Пловдив европейска столица на културата“ – каза Иван Портних.  


Той обясни, че към момента няма пряка връзка между акциите от Пловдивския панаир, предложени безвъзмездно на община Варна и търсенето на вариант за овъзмездяване на бизнесмена Георги Гергов, за да прехвърли на общината собствеността върху спорния имот в центъра на града, известен като „Дупката“. „Търсят се варианти, но ние като община не можем да решим този въпрос. Затова разчитаме на съдействието на правителството, за да бъде решен въпросът и „дупката“ в центъра на града да не е вече „дупка“. Архитектите ще дадат най-точният отговор на въпроса дали този терен ще бъде превърнат в музей на открито или в нещо друго. Той трябва да изглежда подобаващо като част от центъра на града“ – коментира градоначалникът. 

 

 

 

Снимки Пламен Гутинов

 


По повод сътрудничеството с Пловдивския панаир,  Портних обясни, че във Варна може да се провеждат изнесени палати на панаира, във връзка с по-големия поток от хора в морския град през лятото. „Това би било наистина взаимоизгодно партньорство. Двата града имат своите традиции и предимства и трябва да съчетаят усилията си в едно ползотворно сътрудничество“ – подчерта кметът. Той разясни, че ползите за Варна от домакинството на изнесени палати на Пловдивския панаир ще е налагането на града като домакин на големи експозиционни форуми, като се използват опитът и контактите на доказаното име в сферата. 

 

Полина Петрова

 

Коментари

Новини Варна