IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
19:56 | 5 август 2016
Обновен: 21:46 | 5 май 2024

Делегация от чешкия град Високо Мито посети Общината

Гостите се срещнаха с кмета Иван Портних и с председателя на общинския съвет Тодор Балабанов

По материала работи: Слав Велев
Снимка община Варна

Делегация от град Високо Мито, Чешка република, се срещна днес с кмета на Варна Иван Портних и с председателя на ОбС Тодор Балабанов. Гостите бяха водени от Франтишек Жираски – кмет на града, а заедно с него бяха Мартин Крейза – зам.-кмет на Високо Мито, Бланка Кисилкова – общински съветник. На срещата присъства и Георги Недев, кмет на район „Одесос“. Районът е побратимен с Високо Мито от 2005 г.


 „Радвам се, че поддържаме добри взаимоотношения и се надявам заедно да ги надграждаме“, обърна се към гостите кметът Иван Портних. Той представи накратко предизвикателствата, пред които е изправена Варна, инвестиционната програма за новия програмен период, както и резултатите от работата по различни европейски проекти и програми. Тодор Балабанов поздрави делегацията, като пожела догодина Високо Мито да има свои представители в богатия фестивален календар на Варна през лятото.
 

 Франтишек Жираски сподели чудесните си впечатления от морската столица и благодари за възможността детски фолклорен състав от Високо Мито да участва с концерт на сцена „Раковината“. Той изрази готовност и интерес за по-активни контакти с Варна в сферите на образованието и културата.


 В края на срещата домакини и гости се обединиха около желанието за развитие на сътрудничество, включително и с обмен на млади хора, като част от реализирането на титлата на Варна - Европейска младежка столица 2017. В знак на внимание кметът Иван Портних подари на колегата си реплика на Варненското златно съкровище, съхранявано в Археологическия музей, съоснователи на който са братята Карел и Херман Шкорпил, родени във Високо Мито.

Коментари

Новини Варна