IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
17:47 | 10 август 2016
Обновен: 21:56 | 30 април 2024

Италиански учебен военен ветроход акостира на морска гара

Корабът „Палинуро“ ще отплава от Варна в края на седмицата

По материала работи: Слав Велев
Италиански учебен военен ветроход акостира на морска гара

Италианският учебен военен ветроход „Палинуро“ акостира на морската гара днес. Това е първото му посещение във Варна.

 

 

 

Тримачтовият кораб беше отворен за посетители следобед. Хора ще могат да се качат и да го разгледат и утре, и вдругиден от 10 до 12 и от 15 до 18 часа. На борда му има общо 135 души екипаж, от които 35 школници. Учебното плаване е практиката на курсантите в края на първата година от следването им. Целта е те да придобият умения за справяне с излизането в открито море, да се запознаят с ценностите и традициите, характерни за военноморските сили на Италия. След като корабът акостира на морската гара, курсантите получиха възможност да разгледат забележителностите на Варна. 

 

 

 


Ветроходът има 15 платна, а височината на основната мачта е 37,50 м. Дължината му е 69 м, а максималната скорост, която развива, е 9,5 възли. 

 

 


Корабът е произведен през 1933 г., а за първи път е пуснат на вода на 21 март 1934 г. под името „Комендант Луис Ричард“. Първоначално баркентината се използва за риболов. През 1948 г. ветроходът е преименуван на „Жан Марк Алайн“. През 1951 г. в италианския флот се търси заместник на кораба „Христофор Колумб“, който е станал собственост на СССР. Флотът купува ветрохода и след ремонт той започва да се използва като учебен военен кораб. Кръстен е „Палинуро“ на името на известния кормчия на кораба Еней, с който след падането на Троя победените троянци преминават Средиземно море. Името става синоним за опитен кормчия. 

 

 


Полина Петрова
Емил Дамянов

 

Коментари

Новини Варна