IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
16:34 | 30 август 2016
Обновен: 21:45 | 10 април 2024

Яна Вангелова: С 20 % повече студенти се включиха в Летния университет тази година

За първи път специално за проявата пристигнаха делегации от два големи столични университета - СУ „Св. Климент Охридски“ и Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), отбеляза председателят на НПСС

По материала работи: Слав Велев
Яна Вангелова:  С 20 % повече студенти се включиха в Летния университет тази година

От 23 до 29 август в Албена се проведе 14-ото издание на Летния университет. Инициативата е на Националното представителство на студентските съвети в Република България. За проявата тази година разговаряхме с Яна Вангелова, председател на организацията. Яна оглави Националното представителство на студентските съвети в Република България на 6 февруари 2016 г. Тя е първата дама начело на организацията.

- Яна, разкажете ми за тазгодишното издание на Летния университет, какво беше по-различното в сравнение с минали години?
- Различен беше духът. Имаме нов, млад екип, който мисля, че се постара да придаде съвсем различен вид на всяко едно от събитията по време на Летния университет.


- Какво включваше програмата?
- Освен спортната част, която е задължителна за проявата, имаше също и лекции, по време на които студентите се срещнаха с интересни личности. Не беше пренебрегната и възможността за развлечения по време на Летния университет. 


- Кое им беше най-интересно на студентите?
- Мисля, че спортните състезания бяха най-атрактивни за всички. Участниците бяха мотивирани да се представят добре и да осигурят победата точно за своя университет. 


- Какви състезания имаше?
- Студентите премериха сили в 10 вида спорт – плажен футбол, плажен волейбол за мъже и жени, стрийт баскетбол за мъже и жени, плажен тенис, плуване, плажна лекоатлетическа щафета, плажна щафета, дърпане с въже, плажен крос и трибой.


- Съобразно спортовете, които са включени в програмата, ли избирате базата, която да домакинства Летния университет?
- Началото на Летните игри преди 14 години е поставено в Кранево. След това е имало промени, мисля, че веднъж домакин на проявата е бил и Несебър. От 5-6 години Летните игри са в Албена заради съчетанието на добри условия за спорт, достатъчна леглова база и възможности за забавления на студентите. 


- Мислили ли сте къде ще бъде следващото издание на Летния университет? Варна дали би могла да бъде домакин на проявата предвид това, че през 2017 г. ще е Европейска младежка столица?
- Би могло, разбира се, но трябва да ни предостави по-добри условия от Албена. 


- Колко студенти се включиха в проявата тази година?
- Около 400 студенти от 21 висши училища.


- Каква е тенденцията спрямо миналите издания – нараства ли интересът към Летния университет?
- Да, интересът е по-голям през тази година. Участниците са с около 20% повече в сравнение с миналата. За първи път се включиха официални делегации от два столични университета – СУ „Св. Климент Охридски“ и Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). 


- С какво допринася проявата за подобряване на комуникацията и връзките между студентите от различни университети?
- Възможността за нови запознанства привлича студентите всяка година. Те оценяват това, че могат да прекарат една седмица с колеги от цялата страна. Със сигурност тези запознанства и създадените връзки помагат за по-добрата работа на студентската общност за в бъдеще. На базата на тези игри и разговори в неформална обстановка са се родили доста идеи за съвместни проекти.


- Какви идеи се родиха тази година?
- Идеите, които се родиха тази година, ще ги видите реализирани след няколко месеца. Предпочитам засега да ги запазя в тайна. Една от ползотворните срещи по време на Летния университет тази година беше с омбудсмана на Република България Мая Манолова, която беше специален гост на проявата. Тя вече официално е отправила искане за премахване на лихвата по кредитите, предоставени по реда на закона за кредитиране на студенти и докторанти. Т.е. имаме подкрепа от страна на омбудсмана за реализацията на това наше искане. 


- Мая Манолова изнесе лекция и се срещна със студенти по време на Летния университет, какви въпроси бяха обсъдени?
- Разгледани бяха, разбира се, въпроси, които вълнуват не само студентите, като проблемите с топлофикационните и енергоразпределителните дружества в страната. Но основно бяха поставени  казуси, които вълнуват студентската общност. Както вече стана дума, главното, което обсъдихме, беше възможността за промяна в закона за кредитиране на студентите. Говорихме и за това какво може да се направи по едно предложение, което е въпрос на дългогодишно искане и от страна на студентската общност, и от страна на доста неправителствени организации -  създаването на закон за доброволчеството. България е единствената държава от ЕС към момента, в която такъв закон няма. В годините назад са правени доста и най-различни опити да се напише и структурира такъв закон. Много причини има той да не е факт досега. Сега вече има политически консенсус, че повече отсрочки не трябва да има и закон за доброволчеството трябва  да се приеме в най-кратки срокове. Говорихме по тази тема с омбудсмана Мая Манолова и тя обеща подкрепа.  С колеги от неправителствени организации и  студентските съвети обсъждаме един от разработените варианти на закона, който да поискаме да бъде внесен в Народното събрание за обсъждане. 


- Към кои от останалите лекции в програмата на Летния университет студентите проявиха най-голям интерес?
- Един от най-интересните лектори за студентите беше бившият министър на образованието и науката проф. Сергей Игнатов, който освен че е много добър оратор, представя информацията по интересен и забавен начин, дава много примери. Интересна беше и презентацията на д-р Евелина Христова, която говори за комуникациите и начина, по който трябва да общуваме и да изглеждаме, за да предаваме правилното послание. Много вълнения предизвика и дискусията, в която се включиха бившите председатели на Националното представителство на студентските съвети в Република България. Всеки от тях е уникална личност, която има какво да каже за студентското самоуправление в страната, за това как той е виждал нещата по времето, когато е бил начело на организацията, и за визията, която има за ситуацията в момента. 


- Вие поддържате ли връзка с тях, допитвате ли се, спорите ли, дават ли ви съвети?
- Като активни личности, които имат интерес към Националната организация, дори без да ги питам, понякога споделят своето мнение. Лично моето мнение като настоящ председател е, че трябва да се допитваш до всички, да вземаш предвид мнението на хората, които са минали през организацията и имат опит, но последната дума трябва да има сегашното ръководство, защото времето е различно, и ние трябва да вземаме решенията , защото носим отговорността за тях. 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА


Още по темата:
ХIV-то издание на Летен университет на НПСС

 

Коментари

Новини Варна