IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
16:45 | 8 септември 2016
Обновен: 09:23 | 20 април 2024

Започнаха консултаци за състава на РИК

Председател ще е Велин Жеков

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Във Варна се състояха консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия за провеждане на изборите за президент и вицепрезидент и национален референдум на 6 ноември. Политическите партии и коалиции избраха председател и секретар на комисията, но не постигнаха консенсус за двамата зам.председатели. Решението за тях ще вземе Централната избирателна комисия.

 

 


 

Право да участват в състава на РИК имат ГЕРБ - с 6 представители, БСП лява България – с 3-ма, ДПС и Реформаторски блок – с по 2-ма, Коалиция Патриотичен фронт, Коалиция България без цензура и Партия Атака с по 1 представител. Политическите сили избраха за председател на комисията Велин Жеков от квотата на ГЕРБ. След продължителни дебати и 10-минутна почивка за секретар беше определена Мария Тодорова от БСП. По-сложен се оказа изборът на двамата зам. председатели. След продължително обсъждане и оттегляне на предварително заявени кандидатури от някои партии, присъстващите решиха това да са Мюмюне Билялова от ДПС и Илиян Карагьозов от Патриотичния фронт. В последния момент от "Атака" заявиха, че също настояват за зам.-председателско място. Протоколът от консултациите ще бъде изпратен в Централна избирателна комисия, която до 16 септември трябва да реши какъв ще е окончателния състав на РИК - Варна.

 

 

 

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна