IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
17:09 | 9 септември 2016
Обновен: 06:56 | 1 май 2024

Добри идеи от младежи за младежи търсят за #Варна 2017

Проведе се информационна среща във връзка с ключовите направления „Иновативен тинк-танк“, „Проект за милиони“ и „Младежка медийна академия“

По материала работи: Слав Велев
Добри идеи от младежи за младежи търсят за #Варна 2017

Добри идеи от младежи за младежи търсят за #Варна 2017. Това беше подчертано по време на информационна среща във връзка с ключовите направления „Иновативен тинк-танк“, „Проект за милиони“ и „Младежка медийна академия“. Форумът беше иницииран от сдружение „Варна – Европейска младежка столица“. В него се включиха представители на неправителствени организации и общинските съветници Марица Гърдева, Николай Малев и Надя Георгиева, които са част и от работните групи за #Варна 2017. „Апелирам към неправителствените организации с голям опит да не разчитат единствено на общинско финансиране, за да реализират проектите си във връзка с Европейска младежка столица. Хоризонт 2020 дава добри възможности да се кандидатства за европейски средства във връзка с иновативни проекти и проектни предложения. Общинското финансиране ще бъде разпределено едва след като бъде приет бюджетът на община Варна за 2017 г. След като това стане факт ще бъдат отпуснати средства за реализация на най-мащабните и устойчиви проекти, които ще бъдат предварително разгледани и оценени с участието на експерти. Важното е да бъде направено нещо значимо, което ще остане и след 2017 г. И най-хубавото е автори на идеите да бъдат младежи, аз вярвам в техния потенциал“ – подчерта Марица Гърдева. 


При кандидатстване за европейски средства се предвижда НПО да получават писма за подкрепа от сдружение Варна Европейска младежка столица.


В ключовото направление „Иновативен тинк-танк“ ще бъдат набирани проекти за организиране на международни форуми във Варна, които имат за цел да предоставят иновативни решения в различни сфери. 


„Проект за милиони“ е инициатива, която е насочена към участието на младите хора в оформянето на визията на части на града, които трябва да бъдат обновявани през следващите 4 години. 


Планира се в рамките на „Младежка медийна академия“ да се обучат младите хора как да намират и представят по атрактивен начин новината във всяка сфера. Те ще разберат какво е най-важното за професията на журналиста. Ще разберат как да пишат, но и как да четат PR-текстове, как да направят снимка или видео. „Ключовото направление има за цел да обучи младежи, които да отразяват събитията през 2017 г. по време на европейска младежка столица. Дългосрочният интерес е развитие на медийни кадри, които да захранят местният медиен бизнес, а разбира се и националния и европейския също“ – подчерта Мирчо Христов – изпълнителен директор на сдружение Варна Европейска младежка столица. В „Младежка медийна академия“ като обучители ще се включат журналисти и университетски преподаватели. 


Критериите за кандидатстване с проекти по ключовите направления все още се обсъждат на работни групи. Очаква се ясните правила да бъдат формулирани до края на октомври, след което да бъде обявен конкурс за кандидатстване с проекти.


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна