IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
17:15 | 13 септември 2016
Обновен: 21:30 | 30 април 2024

Доброволци поправиха пейките в парка в „Младост“

В акцията се включиха младежи с увреждания и ученици от квартала

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Доброволци поправиха повредените пейки в парка в район „Младост“. Инициативата е на клуб „Хвърчило“ към сдружение „Няма невъзможни неща“. В проявата се включиха младежи със затруднения, които членуват в клуба. Наравно с тях работиха ученици и родители от квартала. 

 



 


„Преди да потърсим нужните дървени трупи, ние направихме предварителен оглед, за да видим колко ще ни трябват, измерихме необходимата дължина и ширина. След това трупите бяха нарязани и лакирани, пробихме отвори. Монтирането е финалният етап на нашата работа. Всички тези дейности бяха извършени от младежите със затруднения, които членуват в клуба. Те са полезни за тях, тъй като трупат умения за труд, развиват сръчност и общуват както помежду си, така и с другите хора, които се включиха в инициативата“, каза Диана Настева от сдружение „Няма невъзможни неща“.

 



 


Клуб „Хвърчило“ съществува от 3 години. Основната цел на дейността му е работа с младежи със затруднения във връзка с тяхната социализация. „Наша задача е да организираме различни полезни инициативи, които да развиват техните умения. Акцията ни в парка в „Младост“ беше най-мащабна. Имали сме и други прояви в различни части на града, свързани основно с озеленяване. Целта ни е да покажем на всички, че нашите младежи могат да са полезни на обществото, въпреки техните затруднения. Така ще им дадем повече възможности за реализация. Истината е, че трудно си намират работа, след като завършат училище“, каза още Диана Настева. 

 



 

Ясен е един от младежите от клуб „Хвърчило“, който очаква всеки момент да започне работа. Завършил е Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн. Той е убеден, че хората от града са много благодарни за всички дейности по озеленяване и облагородяване на райони, които извършват доброволно.

 

 

 

За работата си по време на различните инициативи на „Хвърчило“ разказа и Кристиян, който учи в Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов”. „Засаждаме, поливаме, боядисваме, подменяме счупени дъски. Бързо се научих. Не е трудно, тъй като всички от клуба се включваме задружно и си помагаме“, сподели той. 

 

 


През лятото младежите от клуб „Хвърчило“ са имали по две занимания седмично. След като започне новата учебна година, занятията им ще станат по-интензивни. Активните членове на клуба са 10-ина, на възраст между 16 и 28 години. „Увеличаваме екипа от специалисти и се надяваме, че повече младежи със затруднения ще се включат в нашите занимания“, обяви Диана Настева.

 



 

 

 



 


 


 


 



Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна