IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
14:16 | 14 септември 2016
Обновен: 03:30 | 27 март 2024

Електронен гид ще развежда из Варна… по телефона

Потребителите ще получават информация и мултимедия само с няколко кликвания

По материала работи: Слав Велев
Електронен гид ще развежда из Варна… по телефона

Електронен екскурзовод ще информира туристите за основните варненски забележителности посредством мобилните устройства. По време на обиколката из забележителностите в центъра на града потребителите ще получават информация и мултимедия само с няколко кликвания на мобилното устройство, без да се генерира интернет трафик.
 

Приложението се нарича Guide365 и свързва в маршрут 15 културни и исторически забележителности в центъра на Варна. Сред тях са Катедралата, Драматичният театър, Кукленият театър, Термите, Военноморският музей, Аквариумът, Планетариумът, Фестивалният и конгресен център, градинката на Севастопол и Археологическият музей.
 

Всяка въведена туристическа забележителност ще бъде описана чрез снимков материал и аудио беседа на 3 езика - български, английски и руски.
 

След стартиране на приложението, то ще насочва към обектите по маршрута. Ще позволява GPS позициониране на ползвателя, като при влизане в обсег на съответната забележителност ще се активира аудио с избрания език. От менюто ще могат да се разглеждат снимки и информация за актуални текущи събития в обекта.
 

Guide365 ще дава свобода на туристите да не се ограничават с работното време на физическите екскурзоводи. Електронният гид ще може да се ползва по всяко време на денонощието, като туристите ще могат сами да избират кои забележителности да разгледат, разказа пред Дарик Тодор Добрев от екипа, разработил приложението.
 

В работата по Guide365 са ангажирани няколко специалисти от варненска фирма за IT услуги. Работата по проекта се финансира с 5 000 лева от общинския фонд „Култура", като останалата по-голяма част от средствата компанията сама инвестира.
 

Разработването на електронния гид продължава вече няколко месеца. В момента приложението се тества и в края на септември се очаква да бъде изцяло завършено и пуснато за общодостъпно ползване, посочи Добрев.

 

Приложението ще бъде достъпно само за устройства с GPS и операционна система Андроид ( версия поне 4.2). След като бъде напълно завършено, ще бъде качено за теглене в Google Play.

Коментари

Новини Варна