IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
15:43 | 16 септември 2016
Обновен: 16:08 | 27 март 2024

18 ученици от варненска гимназия ще се обучават чрез работа

Дуално обучение ще има за първи път в Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“

По материала работи: Борис Проданов
18 ученици от варненска гимназия ще се обучават чрез работа

18  ученици от специалност „Мебелно производство“ на Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна, започват дуално обучение, или учене чрез работа. 

 

Идеята на проекта е да бъдат съхранени професии, които има опасност да изчезнат във времето поради недостиг на квалифицирани кадри. Целта е учениците да излязат готови за своята бъдеща реализация след завършване на гимназията. Да изградят у себе си усещане за принадлежност и работа в екип, както и да продължат развитието си професионално в изучаваната специалност. 

 

 

Учениците ще бъдат допълнително стимулирани, като получават възнаграждение за труда си в размер на 90 %  от минималната работна заплата. Финансирането ще бъде разпределено между Община Варна и съответния работодател съответно 70 и 30 %. За целта общината е отделила 26 хил. лева за осъществяването на проекта.

 

 

Дуално обучение все още няма традиции в българия, но е една добра възможност както за учениците, така и за бизнеса.

 

Проекта се реализира благодарение на ръководството на училището, съвместно с община Варна, Регионално управление на образованието и представители на бизнеса в града. 

 

 

Мариана Стойкова

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна