IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
12:57 | 19 септември 2016
Обновен: 02:44 | 21 април 2024

7 тона хартия събраха 1300 деца във Варна

Така те спасиха 91 дървета

По материала работи: Борис Проданов
7 тона хартия събраха 1300 деца във Варна

На 17 септември на входа на Морската градина за първи път в град Варна се състоя детският празник „Стара хартия за нова книга“. Акцията се проведе със съдействието на Община Варна в рамките на фестивала „Funcity+“, който е част от програмата на Варна като Европейска младежка столица 2017.

На празника на Вяра, Надежда и Любов под надслов „Почисти и прочети“ 1300 деца със своите родители активно се включиха в акцията и събраха 7 тона хартия. Жителите и гостите на морската ни столица показаха своята съпричастност и отговорност към опазването на околната среда и любовта си към книгите и четенето.

Събитието уважи зам.-кметът на Варна Коста Базитов, който поздрави организаторите за прекрасната инициатива и им пожела да продължават с каузата си да учат децата на добро отношение към книгата и природата. Инициаторите на празника пожелаха на децата да се забавляват на празника, да научат много за опазването на околната среда и да открият нови и любопитни неща в книжките, които са си избрали.


За забавленията през целия ден се погрижиха артистите от Театъра на приказките с екоспектакъла „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка”. Забавни викторини на литературна и екотематика провериха знанията на децата и техните родители. Празничен концерт изнесоха детски и тийнейджърски вокални и танцови групи и изпълнители.

На сцената на „Стара хартия за нова книга“ се изявиха младият и талантлив Християн Ненов, рапърът Биско и бийтбоксерът Infire. За разнообразието от музикални стилове на празника се погрижиха детските рок групи Iron Sharks, Inferno и Black Angels, които забиха своите най-добри парчета. Солисти на детски вокален ансамбъл „Сребърни звънчета“ и вокален ансамбъл „Звездни струни“ при Общински детски комплекс – Варна допълниха празничната програма, а младата и талантлива Габи Петрова и детски балет „Вива Денс“ очароваха варненската публика. На финала на концерта участниците в събитието се насладиха на страхотните изпълнения на брейк и хип-хоп танцьори от Rio Crew.

Началото на празника „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгите и четенето. Над 9300 деца се включиха в трите издания на инициативата през 2013, 2014 и 2015 г. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране повече от 50 тона хартия и получиха над 10 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 657 дървета.


През 2015 г. акцията придоби национален характер с включването на Русе и Пловдив в кампанията, а през 2016 г. жителите на София, Хасково, Варна и Русе имат възможност да възпитат своите деца в любов към четенето и отговорно отношение към околната среда.

Средствата от събраната стара хартия в морската столица ще бъдат използвани за попълване на библиотечния фонд на проекта „Социалната чайна на Варна“.

 

Още по темата: "Стара хартия за нова книга" събра деца и родители на входа на Морската градина във Варна

Коментари

Новини Варна