IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
11:32 | 27 септември 2016
Обновен: 08:26 | 16 април 2024

Бъдещето на балнеологията и СПА туризма обсъждат в курорта Св. Св. Константин и Елена

Форумът започна в международния ден на туризма

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Тенденциите в развитието на балнеологията и СПА туризма в национален и международен мащаб обсъждат експерти в курорта Св. Св. Константин и Елена. Комплексът е домакин на третия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Форумът беше открит в световния ден на туризма – 27 септември. Специални гости на откриването бяха президентът на ЕСПА Тиери Дюбоа, зам. министърът на туризма Ирена Георгиева и зам. министърът на околната среда и водите Атанаска Николова.



 


Световният ден на туризма се отбелязва от 1980 г. Мотото тази година е туризъм за всички - хората със семейства, хората инвалиди, хората със социални проблеми. „Това е една от най-динамично развиващите се световни индустрии, която осигурява не само всяко 11-о работно място в света, но и е въпрос на имидж и кауза за всеки, ангажиран в сферата“, беше отбелязано по време на откриването на форума. През последните години туризмът е изправен пред сериозното предизвикателство да се справи със страха на хората да пътуват предвид риска от терористични атаки, беше казано също по време на откриването. 

 



 


За третия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм пристигнаха международни експерти от 10 държави. В курорта Св. Св. Константин и Елена за форума гостуват и 17 кметове и заместник кметове на общини, които развиват балнеология и СПА туризъм, както и представители на над 25 дестинации. „Не случайно управителният съвет на нашия съюз избра Варна, която е доказана морска дестинация, но и дестинация, която има шанс да се превърне в целогодишна, тъй като разполага с добри възможности за развитие на СПА и балнеология, както и на културен туризъм“ – беше подчертано още по време на откриването на форума. 

 


 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна