IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
14:10 | 27 септември 2016
Обновен: 02:50 | 20 април 2024

Сийка Кацарова: Със СПА и балнеология можем да привлечем по-висок клас туристи

Това каза във Варна зам. председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на ЕСПА

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Със СПА и балнеология можем да привлечем по-висок клас туристи в българските курорти, убедена е Сийка Кацарова - зам. председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на ЕСПА. Тя е в курорта Св. Св. Константин и Елена във връзка с третия конгрес на организацията. „Нашият конгрес не случайно се провежда тук. Смятаме, че е време нашите черноморски курорти, които притежават минерален ресурс като Св. Св. Константин и Елена да започнат да работят по-усилено по една програма, свързана с развитие на балнео-, СПА и уелнес туризма. Това е единственият начин да елиминираме сезонността в туризма. Развитието на балнео-, СПА и уелнес туризъм, заедно с културно-историческия е правилната крачка в тази посока“ – коментира за медийна група „Черно море“ Сийка Кацарова. 


Тя подчерта, че през последните 10 години в България са направени милиони евра инвестиции в хотелска и курортна инфраструктура. „Българския съюз по балнеология и СПА туризъм успя да координира през 10-те години на своето съществуване един добър екип, в който влизат и представители на държавната власт в лицето на министерството на туризма и министерството на здравеопазването, общини, експерти и университети. Всички ние имаме една и съща мисия – да направим България разпознаваема на европейската СПА карта“ – категорична е Сийка Кацарова. 


Зам. председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм каза още, че в годишния форум на организацията се включват и световни експерти, сред които председателят на ЕСПА Тиери Дюбоа. „Те са тук, за да споделят своя опит и да чуят какви идеи имаме за развитие на нашия продукт, да ни дадат препоръки, ние да дадем нашата визия, защото ние сме в Европа и налагаме марката европейски СПА туризъм. Европа се отличава от другите континенти по това, че има изключителен минерален ресурс. България е на второ място по наличие на минерални извори, имаме древна традиция от римско и тракийско време. Трябва да използваме пълноценно тези дадености“ – допълни тя.


60% от туристите, които избират балнео, СПА и уелнес са българи, 20% са представители на балкански страни – Македония, Сърбия, Гърция, Румъния. Българските балнео и СПА курорти посрещат също така гости от  Израел и Русия. Германците избират основно Черноморието, съобщи Сийка Кацарова. „Нямаме точна статистика колко са хората, които са избрали балнео, СПА и уелнес услуги, но от нашата вътрешна анкета в рамките на съюза, ръстът тази година е около 5%“ – каза тя. Според нея едно от основните предизвикателства във връзка с развитието на този вид туризъм е осигуряване на целогодишна достъпност на курортите, тъй като туристите искат да достигат бързо до избраните дестинации, а някои летища в страната работят сезонно. 


Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна