IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
12:52 | 3 октомври 2016
Обновен: 00:48 | 21 април 2024

Близо 600 са първокурсниците във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“

Продължава приемът на чуждестранните студенти, които тази година са около 90

По материала работи: Слав Велев
Близо 600 са първокурсниците във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“

Близо 600 са първокурсниците във висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ във Варна. Новоприетите курсанти са 17, сред които и три дами. 


С тържествена церемония беше открита новата 2016-2017 учебна година. На нея присъстваха командирът на военноморските сили на република България контраадмирал Митко Петев, областният управител на Варна Стоян Пасев, командирът на Пункт за базиране Варна кап. I ранг Георги Георгиев, представители на висши училища и научни институции, на морски организации и сдружения. В началото на церемонията тържествено беше посрещнато бойното знаме на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“. „Искам преди всичко да честитя успешното приемане в училището на нашите най-млади колеги – първокурсниците – студенти и курсанти и да им благодаря, че избраха висшето военноморски училище. Този избор показва амбиция и зрялост да се насочат към една специфична и сложна област, която изисква много труд и отдаденост. Млади колеги, избирате път, за който са нужни твърдост и мъжество, но знайте че професията ще ви се отблагодари многократно с нейната неповторимост. Тя ще ви даде удовлетворението от работата, тя ще ви срещне с романтиката на морето, тя ще ви даде поглед към света и познание. Днес прага на флотската алма матер прекрачват над 560 студенти първокурсници в образователно-квалификационната степен „бакалавър“ и над 80 студенти в образователно-квалификационната степен „магистър“. Ние все още продължаваме приема на нашите чуждестранни обучаеми, които вече надхвърлят 90“ – обяви началникът на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ комодор професор Боян Медникаров. 

 


Той подчерта, че първокурсниците ще продължат традициите на най-старото техническо учебно заведение в България, открито в далечната 1881 г. „Скъпи млади хора, ние очакваме от вас да реализирате добри резултати като използвате предоставените ви възможности и ресурс – тренажори, лаборатории, специализирани  кабинети. През следващите студентски години вие ще покажете своите качества и умения, както на учебната банка така и в международните практики и стажове, които ви предстоят в морско училище. Тук ще бъдете възпитавани в любов към морето и морските традиции и ще достигнете до всички точки на световния океан, популяризирайки достиженията на морска България“ – допълни Боян Медникаров. 

 


Той пожела на преподаватели, студенти и курсанти гордост и самочувствие от това, което са постигнали и това, което предстои да постигнат. „Сериозните промени в трансформиращите се военноморски сили на нашата страна и сложната конюнктура на международния морски пазар налага пред всички нас непрекъснато да подобряваме качеството на обучението и да издигаме професионализма на нашите възпитаници. Аз съм твърдо убеден, че тези амбициозни задачи още повече ще стимулират и амбицират нашите преподаватели и възпитаници за постигане на нови резултати“ – приключи Боян Медникаров. 


Приветствие отправи и областният управител на Варна Стоян Пасев. Той увери, че областна администрация работи в тясно сътрудничество с ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ по европроекти. 

 



 


Поздравителен адрес беше прочетен от името на министъра на отбраната на република България Николай Ненчев. Той определи ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ като най-реномираното в региона и едно от най-добрите в света висше морско училище. „Поздравявавам всички първокурсници с шанса да получат висшето си образование в училище с такъв авторитет и признание и да се подготвят за кариера в една от най-глобализираните и привлекателни сфери на професионалната реализация. Не забравяйте, че както училището гради вашия професионален авторитет, така и вие със своето старание и успехи градите неговия. Бъдете мотивирани и достойни за морското ни училище“ – се казва в обръщението на министъра на отбраната към студентите и курсантите. 


Благопожелания поднесе и командирът на военноморските сили на република България контраадмирал Митко Петев. „Скъпи курсанти, студенти и кадети, помнете, че морето обича смелите, но човек, за да е смел трябва да бъде уверен в себе си, а той може да бъде уверен в себе си само когато знае и може. Затова учете, прилагайте всичко което сте научили в практиката, за да бъдете знаещи, можещи, уверени в себе си и да бъдете обичани от морето“ – апелира контраадмирал Митко Петев. 

 



 


Молебен за успешна  учебна година отслужи Отец Георги от светата Варненска и Великопреславска митрополия. 


Полина Петрова
 

 

Коментари

Новини Варна