IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
14:57 | 10 октомври 2016
Обновен: 00:13 | 26 април 2024

Фактори за поява на психични разстройства, разновидности и как да се предпазим от тях

Отговорите на тези въпроси дава доц. Христо Кожухаров в сутрешния блок на тв „Черно море“

По материала работи: Борис Проданов
Фактори за поява на психични разстройства, разновидности и как да се предпазим от тях

Психичното разстройство е трудно измеримо и не може да бъде еднозначно диагностицирано, чрез изследвания, като всяко друго заболяване с физически проявления. Страхова невроза, панически атаки, натрапливи мисли, хистерия, социална фобия са все невротични разстройства.

 

Това заяви доц. Христо Кожухаров в сутрешния блок на тв „Черно море“.

 

Депресивните разстройства най-често водят до различни видове зависимости. Често страдащият от депресия пациент на едно неосъзнато ниво приема, че имайки депресия той не е виновен за това и обществото ще бъде емпатично към него, каза експертът.

 

Причините, водещи до тези състояния не са напълно известни, но като основен виновник се сочи стресът, който е много трудно да бъде избегнат в днешно време. Самият факт, че живеем по часовник и бързаме ни отличава много от нашите предци отпреди двеста години, например.  Част от психичните разстройства се унаследяват и в определен период от живота съпроводен обикновено с някоя голяма промяна, може да се провокира отключването им, добави доц. Кожухаров.

 

За да се справим с тези състояния, трябва на първо място да познаваме себе си, защото когато един пациент с тревожно разстройство получава пристъп на паника той не изпитва страх и ужас, а изпитва болка в сърдечната област или задушаване и започва да посещава различни доктори и да търси диагноза за болестта си, а не причината за състоянието си.

 

По отношение на зависимостите сред младото поколение е много важно да наблюдаваме промените, защото разновидностите на наркотични вещества са твърде много и е трудно да се определи какви трябва да бъдат зениците, тесни или широки, или степента на сухота в устата, затова е важно да се следи поведението и да се отчита ако има налични промени, като занемарен външен вид, смущения в съня, раздразнителност и др. подобни.

 

Най-важно е хората да не се срамуват да търсят професионална помощ, когато имат нужда, завърши той.

 

Иван Барбов

Мариана Стойкова

 

Вижте видео: "Щрихи от утрото" (10.10.2016) - Световен ден на психичното здраве

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна