IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
18:48 | 13 октомври 2016
Обновен: 19:55 | 15 май 2024

Ветеринарна амбулатория си има вече варненският зоопарк

Осигурени са храна и отопление за животните през зимата

По материала работи: Слав Велев
Бебета еноти са сред най-новите обитатели на варненския зоопарк. Снимка Пламен Гутинов

Ветеринарна амбулатория вече има варненският зоопарк. „Досега нямахме и лекувахме животните при полеви условия. Да се надяваме за следващата година да имаме в бюджета достатъчно средства, за да можем да я дооборудваме. Правим в момента подовото отопление и детските ясли за пиленцата“, разясни в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ Иванка Стоянова, директор на зоологическата градина във Варна.


Средствата, с които се подобряват условията за живот на обитателите на зоопарка, идват основно от дарители и осиновители на животните. Освен изграждането на амбулаторията през тази година е ремонтирана оградата на елените, както и най-голямото езеро в зоопарка. „Направихме нова площадка и нов детски кът, с нова пързалка, с люлка, за да има повече забавления за най-малките ни посетители“, отбеляза още Иванка Стоянова. 


Тя подчерта, че зоопаркът вече е готов за зимния сезон. „В момента прибираме животните, на които им влияе по-студеното време – маймуни и папагали. За всички останали вече сме осигурили дърва за печките на твърдо гориво, с които ги отопляваме. Осигурили сме и храната за зимата. Знаете, че през по-студените месеци менюто на животните е по-различно. От миналия месец сме сменили режима при мечката и язовеца, които спят зимен сън, те трябва да натрупат мазнини за зимата. При хищниците, докато през цялото лято оставяме два гладни дни, сега сме оставили само един. При тревопасните сме заложили на морковите и цвеклото и сме увеличили количеството на дажбите“, разказа Иванка Стоянова. 


Полина Петрова, Иван Барбов
 

Целият разговор с директора на зоопарка в сутрешния блок на ТВ "Черно море", вижте тук:

"Щрихи от утрото" (11.10.2016) - Какво да очакваме от Варненския зоопарк през зимата?

 

Още по темата:

С пари от дарители правят ветеринарна лечебница във варненския зоопарк

 

 

Коментари

Новини Варна