IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
13:49 | 30 ноември 2016
Обновен: 20:07 | 30 април 2024

В ТУ – Варна, откриват институт за научни изследвания

Това става с прието постановление на Министерски съвет

По материала работи: Борис Проданов
В ТУ – Варна, откриват институт за научни изследвания

Министерският съвет прие постановления за откриване на нови научни звена в 3 висши училища по предложение на академичните им ръководства.

 

Научноизследователският институт в структурата на Техническия университет – Варна, ще разполага със секции, съответстващи на научните направления на четирите факултета на висшето училище – „Морски науки и технологии”, „Електротехника и електроника”, „Изчислителна техника и автоматизация” и „Машиностроене, машиностроителни технологии и материали”. Институтът ще координира изследователските екипи за разработване на проекти по национални и международни програми и ще популяризира резултатите от научните изследвания, като създава връзки с други изследователски центрове и институти в страната и в чужбина за провеждане на теоретични и научно-приложни изследвания в иновативни области.

 

Другите 2 вуза – част от постановлението са Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ) – София и Стопанската академия в Свищов.

 

Откриването на научните институти е в съответствие с мерките, заложени в Стратегията за развитие на висшето образование в България за периода 2014 – 2020 г. и „Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2020“.

Коментари

Новини Варна