IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
15:27 | 1 декември 2016
Обновен: 10:22 | 2 май 2024

Продават благотворително над 250 картини в подкрепа на деца в нужда

Тази вечер в галерия "Графит" е апогеят на кампанията на фондация "Св. Св. Константин и Елена"

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Над 250 картини се продават благотворително в тазгодишното осмо издание на кампанията "Изкуството за деца в нужда", организирана от фондация "Св. Св. Константин и Елена". Инициативата набира средства за подпомагане на деца в неравностойно положение от Варна и региона, настанени в ДДЛРГ „Другарче“, ДДЛРГ „Княгиня Надежда”, ЦНСТ „Изгрев“, помощното училище и интернат в село Кривня и други. 


"В хода на кампанията, която започнахме по традиция на 18 октомври, се включиха още художници, които пожелаха да дарят творбите си и така броят на картините надмина първоначално обявения. Тази вечер в галерия "Графит" ще бъдат изложени около 200. Вече са откупени 64 произведения. Набраните средства от началото на кампанията до този момент, преди благотворителната вечер, са 28 000 лв. Надявам се в края на инициативата да надминем рекорда от миналата година, когато бяха акумулирани 33 500 лв." - подчерта Елена Косева -  управител на фондация "Св. Св. Константин и Елена".

 


В благотворителната експозиция в галерия "Графит" са представени както картини на утвърдени творци като Стоимен Стоилов, Светлин Ненов, Ненко Чернев, Николай Русев, Павел Митков и др., така и произведения на съвсем млади автори. Един от тях е и стипендиантът на фондация  "Св. Св. Константин и Елена" по програма "Изкуства" - Стефани Дойчева. "За първи път в кампанията се включва наш стипендиант и това ни прави изключително щастливи и много горди с подбора, който сме направили. Общо 22-ма са стипендиантите ни до момента в трите направления "Туризъм", "Изкуства" и "Здраве чрез СПА", като за последната година са 8. Вече имаме спонсори, които ще финансират стипендиантски програми и през следващата година. Единият от дарителите е традиционен и отново осигури 6000 по програма "Изкуства". Другият дарител е нов - това е немска софтуерна компания, която предостави 3000 лв. за двама студенти по програма "Здраве чрез СПА". Новата сесия в програма "Изкуства" ще стартира веднага след края на благотворителната кампания "Изкуството за деца в нужда", а в "Здраве чрез СПА" - в началото на следващата година", обяви Елена Косева. Тя припомни още, че от следващата година от фондацията планират да осигурят професионално обучение на децата в неравностойно положение, които подкрепят.

 


Благотворителната вечер в галерия "Графит" започва в 19,30 часа. На нея са поканени политици, общественици и традиционни партньори на фондация "Св. Св. Константин и Елена". Те ще имат възможност да разгледат и да закупят благотворително творба. Цените на произведенията са между 50 и 5 000 лв. Някои от произведенията са дарени частично. Освен картини за първи път има малка колекция от икони, както и скулптури, дарени от автори, които взеха участие в пленера "Докосване до природата", който се проведе през лятото в курорта. 

 


В благотворителната експозиция е включен и отпечатък от дървена гравюра на Салвадор Дали. „Преди няколко години в галерия “Графит” имаше експозиция на серията „Божествена комедия“. Физическо лице, което е откупило произведение, сега ни го дари за нашата кампания“, поясни Елена Косева.

 

Партньорите на фондация "Св. Св. Константин и Елена" от галерия "Графит" и галерия "Арт Маркони" подчертаха, че с готовност се включват в кампанията, тъй като от фондацията проявяват не само кампанийна, а ежедневна загриженост към децата в неравностойно положение, които подкрепят. Ненко Чернев и Ваня Маркова отбелязаха, че всички художници се включват доброволно и с голямо желание в проявата и всяка година броят им се увеличава. 


След символичния финал на кампанията тази вечер в галерия „Графит“ картините, които не са продадени, ще бъдат експонирани в артпространството на хотел „Азалия“ в курорта Св. св. Константин и Елена. Там те могат да бъдат откупувани целогодишно, а средствата ще бъдат използвани за подкрепа на децата в неравностойно положение. 



Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна