IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
15:03 | 9 декември 2016
Обновен: 05:13 | 18 април 2024

Утвърдиха общинската стратегия в образованието

Обхватът на действие на документа е от 2016 до 2020 г.

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Стратегията за развитие на предучилищното и училищно образование във Варна в периода 2016 до 2020 г. беше утвърдена от съветниците от ресорната постоянна комисия към общинския съвет.  Документът беше подложен на обществено обсъждане, като повече от месец престоя на сайта на общината, но към него не бяха изказани никакви забележки. Стратегията е много конкретна, подробна и полезна, отбеляза председателят на ПК „Наука и образование“ Славчо Славов.  


„За първи път в община Варна ще има обобщена стратегия за цялостната образователна система. Поводът за нейното разработване е въвеждането на новия закон за предучилищно и училищно образование, който има нова философия и детето е в центъра на вниманието. В стратегията са засегнати абсолютно всички взаимовръзки между институциите, които трябва да обгрижват детето в училищната или предучилищната среда. На база на този документ, ние ще разработваме всички останали стратегии и наредби. Това което непосредствено предстои е разработването на стратегия за за личностното развитие на децата и учениците“ – каза директорът на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова.  


Тя отбеляза, че е трудно да се предвиди как ще се движи бюджетът за образование през следващите 4 години, но тенденцията е отпусканите средства да се повишават. Това касае, както неговата делегирана част, така и капиталовите разходи, които зависят от община Варна, поясни Лилия Христова. 


Полина Петрова
 

 

Коментари

Новини Варна