IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
17:41 | 23 декември 2016
Обновен: 23:44 | 27 април 2024

Паметник на кирилицата поставят на Антарктида

Скулптурата от стомана беше изложена в Археологическия музей преди да отпътува на дългата експедиция до Южния полюс

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Паметник на кирилицата предстои да бъде поставен на Антарктида. Преди да отпътува за южния полюс скулптурата от стомана беше изложена в Археологическия музей във Варна. В основите й беше поставена в капсули пръст от българските столици Плиска, Преслав, Велико Търново и София, както и от гроба на хан Кубрат.

 

Инициативата е на инж. Младен Станев, който е архитект на паметника. "Идеята дойде, когато поставихме в Монголия паметника на кирилицата. На шега подхвърлихме, че подобен паметник можем да сложим и на южния полюс. Преди около месец разбрахме, че шегата става сериозна. Там теренът е подходящ, има къде да бъде монтиран паметникът" - отбеляза Младен Станев пред медийна група "Черно море".
 

С монтирането на паметника ще се заеме българска експедиция полярници, начело с проф. Христо Пимпирев. Това ще е юбилейното 25-то покоряване на южния полюс от българи.  


Паметникът на кирилицата ще бъде превозен с товарен самолет до най-южния град на Чили Пунто Аренас, а след това с кораб и малки лодки до ледения континент. Очаква се той да пристигне местоназначението си до март 2017 година. 

 


Паметникът е изграден с лични дарения на ентусиастите, които са се включили в проекта. "Нямаше предварителен бюджет. В силистренска фирма са изработени металните конструкции, в София надписите, в Шумен – капсулите, в които беше поставена пръст от българските столици. Всички ние, които се включихме в инициативата, сме убедени, че кирилицата има смисъл да бъде представена и на южния полюс. Това ще бъде първият паметник на нациите, които имат база там. По този начин мислим, че по най-добрия начин ще представим нашата държава" - коментира проф. Иван Цонев – декан на факултета по Технически науки в шуменския университет. 


Полина Петрова

Снимки Пламен Гутинов

 

 

 

 

 



 

 

Коментари

Новини Варна