IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
18:34 | 23 декември 2016
Обновен: 15:09 | 29 април 2024

Половин милион лева събират за ремонт на покрива на Катедралата

Инициативата стартира на Рождество Христово

По материала работи: Слав Велев
Половин милион лева събират за ремонт на покрива на Катедралата

Половин милион лева са нужни за спешен ремонт на покрива на катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна. Това съобщи на среща с журналисти варненският и великопреславски митрополит Йоан. Инициативата ще бъде обявена официално по време на рождественския концерт на 27 декември от 18 часа в Градската художествена галерия. "Преди летния период ремонтът трябва да започне. Не става въпрос за това, че покривът може да падне върху главите на миряните, но при дъждовете прониква вода, която се стича по стените и разяжда строежа. Цялостен ремонт не е правен от времето на покойния митрополит Йосиф. Митрополит Кирил е използвал възможността да укрепи ламарината на покрива, но са минали 20-ина години, тя е изгнила и водата намира своя път. В олтара имаме и нарушения на олтарната стенопис" - обясни той.
 


Частнични ремонтни дейности на покрива на катедралата имаше през лятото. "Беше извършена реставрация на купола на храма. Той е напълно обезопасен, с възстановена стенопис. Това възлезе на около 100 000 лв. Благодарим на кмета Иван Портних за доброто отношение към църквата и на цялото общинско ръководство. 40 000 лв. бяха дадените църковни средства за тази реставрация.Тя беше навременна и много важна и даде повод да се види цялостното състояние на покрива. Сега приоритетът наред със строежа на храма "Свети Прокопий Варненски" е ремонтът на покрива на митрополитската катедрала - отбеляза митрополит Йоан. 

 


150 000 лв. са нужни, за да бъде подменена цялата отоплителна система в храма, каза още той. В момента катедралният храм се топли от оригиналните австрийски котли с живачен стълб, монтирани по времето на митрополит Симеон.

 

Общо 36 храма са ремонтирани във Варненската и Великопреславска митрополия през 2016 г. Новопостроените са два. "Готови сме с проекти за ремонт на още 32 храма, но те очакват одобрение от Министерството на земеделието. Процедурата не е проста, тя минава през много стъпки и приоритетни са храмовете, които са паметници на културата от национално значение. Нашите обекти също са паметници на културата, но с по ниска категория" - поясни митрополит Йоан. 
 

Около 300 са храмовете и манастирите на територията на варненската и великопреславска митрополия.

 

За дарения във връзка с ремонта в катедралния храм е открита специална сметка


Банка ДКС-ЕАД
ЦЪРКВНО Н-СТВО ПРИ КАТЕДРАЛЕН ХРАМ
Валута: BGN
IBAN: BG38STSA93000024091199
BIC: STSABGSF


ПОЛИНА ПЕТРОВА
 

 


 

 

Коментари

Новини Варна