IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
12:11 | 26 декември 2016
Обновен: 19:38 | 30 април 2024

До 1 бон глоба за неотчетена риба

Депутатите спешно промениха Закона за рибарството и аквакултурите

По материала работи: Юлиян Атанасов
До 1 бон глоба за неотчетена риба

Спешни промени в Закона за рибарството и аквакултурите, приети днес от депутатите предвиждат от 500 до 1000 лв. глоба за лицата, които развъждат и отглеждат риба и други водни организми, ако не предоставят на ИАРА всяка година до края на месец януари данни за произведените и продадените от тях през предходната година количества. Досега за пропуск на такава информация нямаше имуществена санкция. Промените се налагат, защото в края на годината изтича срокът, в който България трябва да изпълни поетите задължения по Споразумението за партньорство между страната ни и ЕС за периода 2014-2020 г. и Програмата за морско дело и рибарство.Има опасност в противен случай Еврокомисията може да вземе решение за спиране на всички междинни плащания по приоритетната ос за насърчаване на общата политика в областта на рибарството, става ясно от мотивите на вносителите на законопроекта. Подобна мярка би довела до невъзможност за усвояване на достатъчно средства от еврофондовете в рамките на правилото N+3, което ще доведе до загуба на средства от програмата през 2018 г.Освен това над половината собственици на преработка за риба и рибни продукти отказват да предоставят доброволно данни за икономическата статистика.

 

Някой от рибовъдните стопанства у нас работят с най-модерните съоръжения в Европа.Промените в Закона за рибарството и аквакултурите ще засегнат регистрираните в рибарската агенция 631 аквакултурни стопанства и дейността на 51 предприятия за преработка на риба и други водни организми, които са с регистрация в агенцията по храните.Предвидено е също така, тези фирми да фирми да предоставят информация и относно назначените на трудов договор лица с висше образование в областта на рибарството, другите приходи (освен от продажбите), разходите за персонал, стойността на труда на лицата, работещи без заплащане, разходите за енергия и зарибителен материал и други оперативни разходи, както и за използваните лекарства или леченията.

 

http://agrozona.bg

Четете още: Всеки пети работодател търси кадри за 2017 г.

 

Коментари

Новини Варна