IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
17:03 | 4 януари 2017
Обновен: 19:33 | 30 април 2024

Още 8 дни без глоби във варненската библиотека

Не мисля, че новите технологии ще изместят книгите, убедена е Даниела Канева от РБ „Пенчо Славейков“

По материала работи: Слав Велев
Още 8 дни без глоби във варненската библиотека

Още седмица остава от поредната коледна кампания „Дни без глоби“, която варненската библиотека традиционно организира по празниците. Подобни инициативи има също по Великден и 24 май. Тази година коледната кампания започна на 12 декември и ще приключи на 12 януари. „Дните без глоби са взаимен жест между нас и читателите. Основната ни цел е да наберем обратно фонда си, а и да спестим неудобството на хората, които са се забавили да върнат книга, която са заели. През последните години установяваме, че много варненци живеят или работят в други градове и се прибират само по празниците. Тези кампании са и за тях, когато не са съумели в краткия период, в който са в града да прочетат и да върнат книгите си“ – поясни в студиото на сутрешния блок на ТВ „Черно море“ Даниела Канева, завеждащ отдел „Книгозаемане“ в РБ Пенчо Славейков.


Удобен начин да се избегне неудобството при просрочено връщане на книга е и електронната система за самостоятелно заемане и връщане на книги, която функционира в основната сграда на библиотеката. 


Даниела Канева отбеляза, че не водят статистика колко книги се връщат в дните без глоби, но като цяло читателите на библиотеката са изрядни и спазват сроковете. Разкри още, че глобите се изчисляват по формули, които са поместени в наредбата за опазване на фондовете. „Ако книгата е повредена или е загубена виновникът дължи до петкратен размер на стойността на книгата, при забавяне на връщането всеки месец просрочие също има определено остойностяване“ – каза тя. 


„Не са толкова важни глобите. Важно е съзнанието, че този фонд е на всички читатели и колкото по-богат е той, толкова по-добре за всички“, коментира Даниела Канева.


Тя подчерта, че варненската библиотека е една от малкото в страната, която регулярно закупува нови книги. „Ние се стараем да предоставим възможно най-голямо разнообразие от всичко това, което излиза в страната. Ясно е, че няма как да купуваме всичко и по-много. Стараем се да поддържаме разнообразие за сметка на разточителна многоекземплярност“ – каза още Даниела Канева. 


Тя сподели също, че хора често се обръщат към библиотеката с желание да дарят книги. „Молим да ни се обаждат предварително, а не директно да идват с книгите. Тъй като пространството при нас е ограничено и не можем да приемем всички издания, които ни предлагат. Но винаги поемаме ангажимент да ги насочим към малки библиотеки, някои от тях и в по-малки населени места, където те ще имат своите читатели“ – допълни Канева. 


От библиотеката отчитат добра тенденция в последните години, че все повече млади хора идват, за да си заемат четиво. „Не мисля, че новите технологии ще изместят книгите“ – убедена е Даниела Канева. 


Полина Петрова, Иван Барбов
 

 

Целия разговор в студиото на сутрешния блок на ТВ "Черно море", вижте тук:

"Щрихи от утрото" (4.1.2016) - Доколко успешна е кампанията „Дни без глоби“?


 

Коментари

Новини Варна