IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
12:11 | 5 януари 2017
Обновен: 19:33 | 30 април 2024

13 двойки сключват брак във Варна на 7.07.2017 г.

Близо 200 са подадените вече заявки за бракосъчетания през новата година

По материала работи: Слав Велев
13 двойки сключват брак във Варна на 7.07.2017 г.

13 двойки са подали заявка за бракосъчетание във Варна на 7.07.2017 г. "Продължават да ни търсят още желаещи, които са съзрели символиката на цифрата 7. Тя е израз на сплотеността, хармонията и добрите семейни взаимоотношения", отбеляза в студиото на сутрешния блок на телевизия "Черно море" "Утро в нашия град" Янна Иванова, организатор венчавки в общинската фирма „Обреди". Според нея все повече двойки се вълнуват от нумерология и астрология, когато избират датата, в която да предприемат най-важните стъпки в живота си, една от които безспорно е сключването на брак.

 

Над 1000 са сватбите във Варна през 2016-а, което е повече спрямо предходната. "Надяваме се, че през тази година ще се повиши броят на сключените бракове. Доказателство за това са заявките, които сме приели до момента за 2017-а и те са над 170" - съобщи  Янна Иванова. 

 

С представители на 32 различни страни са се бракосъчетали българи през изминалата година. Партньорите на наши сънародници в смесените бракове са от Египет, Нигерия, Мексико, Чили, Куба, Кипър, Великобритания, Германия, Франция, САЩ, Канада, Румъния, Турция и др. "Много чужденци идват във Варна, за да сключат своя граждански брак, впечатлени от атрактивния фолклорен ритуал, който се предлага само за цяла България", отбеляза Янна Иванова. Основна роля в този ритуал има съставът от талантливи певци, инструменталисти и танцьори. 


Общинската фирма "Обреди" организира и класически ритуал, който също е с музика на живо - изпълнения на флейта, цигулка и синтезатор. 


За 2017-а година основният акцент ще е развитието на изнесените ритуали. "Очакваме разрешение от кмета на Варна Иван Портних за обектите, в които да се провеждат изнесените ритуали. Това са английският двор на Археологическия музей, панорамната площадка на Галата, дворецът в Евксиноград, летният театър, римските терми и др. До момента желаните дестинации са основно курортните комплекси Св. Св. Костантин и Елена и Златни пясъци. През 2016-а изнесените ритуали, които правихме бяха основно там – по плажната алея или в някоя прекрасна градина с цветя. При изнесените ритуали е ясно, че атмосферата е по-различна, въпреки че залата ни също е прекрасна. При тях младоженците и техните гости се чувстват като в приказка. Шумът на морето или песента на птиците също допринася за атмосферата" - разказа Янна Иванова.


Най-младата двойка, която е бракосъчетана през миналата година била на 18 години, а най-възрастната - жена на 90 и мъж на 87. "Историята им е много интересна. Те са от дома за стари хора "Гергана". Били са заедно като млади, но поради някаква причина са се разделили. След толкова много години са се срещнали отново и решили да сключат брак. Това е доказателство, че за любовта няма възраст, няма граници и време" - коментира Янна Иванова. 


Положителната тенденция, която се отбелязва през последните години е, че все повече млади хора сключват граждански брак. "Аз също като млад човек смятам да сключа брак, тъй като съм осъзнала, че бракът и семейството са най-възвишените форми на съюз между двама души. Те са основите на нашия живот. Всеки човек има нужда от разбиране, от любов и приятелство, а това може да го получи точно в семейството", отбеляза организаторката на венчавки. 
 

Според статистиката най-много са младоженците на възраст между 20 и 35 години. Янна Иванова каза още, че наблюдава в последните години, че господата се вълнуват повече от дамите, когато сключват брак.


Полина Петрова, Иван Барбов


Целия разговор в студиото на сутрешния блок на телевизия "Черно море", чуйте тук:

"Щрихи от утрото" (5.1.2016) - Колко двойки се венчаха през изминалите 12 месеца във Варна?

 

Коментари

Новини Варна