IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
16:33 | 27 януари 2017
Обновен: 19:05 | 30 април 2024

Въвежда се електронен прием за първокласниците във Варна

Водещ критерий ще бъде близостта на училището по настоящ адрес на родителите

По материала работи: Борис Проданов
Въвежда се електронен прием за първокласниците във Варна

Система за правила за електронен прием в първи клас в общинските училища на територията на Варна беше гласувана от ресорната комисия в местния парламент.  Според нея водещ критерий за прием през учебната 2017/2018 година ще бъде близостта на училището по настоящ адрес на родителите.

 

„3917 първокласници ще бъдат приети тази учебна година в Община Варна с електронен прием“ - заяви Лилия Христова – директор на Дирекция „Образование“ в Община Варна за телевизия Черно море. Това са 140 паралелки в целия град.

 

Най – важното, което трябва да се знае при електронния прием, че ще може да се кандидатства електронно във всички училища на територията на община Варна.

 

Това е  първият етап от реализирането на електронния прием, във втория – следващата година,  ще може да се кандидатства и от сградата на  Общината или от районните администрации, където ще бъде поставена такава система.

 

От 24 април до 31 май, по решение на училищата, трябва да започне приемането на заявленията. Всяко училище ще преценява от коя дата да започне приема на заявления, но крайният срок за всички е 31 май, защото  след това има няколко класирания на база на подадените документи.

 

Какво ще се случи с  желанието на родителите детето да не учи в района, в който живее,  от администрацията коментираха така:

„Законът и наредба 10 са категорични, че приемът ще става по пет критерия, а първият, който има най – голяма тежест – това е близост до мястото на живеене или най – кратък път до училището, така че това е законово положение и ние няма как да го коментираме.“

 

Тази година във Варна  ще бъдат приети с 500 първолаци повече от миналата.

 

Татяна Кисьова

 

Коментари

Новини Варна