IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
12:56 | 12 февруари 2017
Обновен: 21:10 | 28 април 2024

149 години от рождението на кап. I ранг Димитър Добрев отбелязаха във Варна

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на командира на отряда торпедоносци, извършил успешна атака срещу турския крайцер Хамидие

По материала работи: Слав Велев
149 години от рождението на кап. I ранг Димитър Добрев отбелязаха във Варна

149 години от рождението на капитан първи ранг Димитър Добрев бяха отбелязани с военен ритуал във Варна.

 

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на командира на отряда торпедоносци, извършил успешна атака срещу турския крайцер Хамидие.

 

Почитта си пред подвига на кап. I ранг Д.Добрев отдадоха областният управител на Варна Тодор Йотов, командирът на военноморските сили на република България контраадмирал Митко Петев, заместник кметът на общината Коста Базитов, директорът на военноморския музей д-р Мариана Кръстева, офицери и сержанти от запаса и резерва, представители на сдружение „Клуб миноносец „Дръзки” и др. 

 


По традиция церемонията завърши с марш на представителния караул на ВМС. 


Повече за живота на кап. I ранг Добрев разказа в словото си командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. Той припомни, че Димитър Добрев се ражда в Русе през 1868 г. - годината, в която четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа води тежки боеве в името на народа и на свободата. „От малък е закърмен с ценностите на българщината и с любов към народа, затова и решението военната професия да стане негова съдба не е случайно“ – отбеляза Митко Петев. През 1883 г. кап. І ранг Димитър Добрев завършва военното училище в София, след което се обучава в торпедното училище в град Пула, а след това и в офицерския корпус в Кронщад през 1902-1905 г. Въпреки, че усвоява отлично военноморска наука, той съзнава, че без опит и практика в морските битки образът на един морски офицер не е завършен. Затова той иска от българското правителство да участва в тихоокеанската ескадра на балтийския флот. Първото си бойно кръщение кап. І ранг Добрев получава в Цушимската битка на 14 и 15 май 1905 г. След като престоява шест месеца в японски плен той се завръща и е отличен с военни медали, както от руския император, така и от българското правителство. 


В своята статия по повод кончината на кап. І ранг Добрев през 1944 г. знаменитият български морски офицер кап. І ранг Георги Славянов пише следното: „ние българите не търпим големите хора и се стремим да ги премахнем или да ги сложим на по-далечно място от това, на което могат да бъдат най-полезни“.  


В дните преди Балканската война, когато нашият флот най-много се е нуждаел от флотоводец, който да вземе правилните решения, кап. І ранг Добрев е отстранен от флота. Причина за това са разногласията, които той е имал с цар Фердинанд, породени от чувството му за чест и дълг, което за него е по-важно от кариерата му. Младият командир на военноморския флот по него време подполковник Лудогоров ясно съзнава грешката. Той си дава сметка, че подготовката за Балканската война на България не е пълноценна, ако не се гарантира защита откъм море. Затова по негова инициатива отново е мобилизиран  кап. І ранг Добрев и на него е поверено изграждането на укрепения пункт на единствената ни морска крепост Варна. С енергични действия той успява да завърши това свое дело блестящо, като поема и следващата важна задача – да създаде семафорно-сигналната служба на флота. Мястото, което той отрежда на тази служба е достойно и там където той поставя наблюдателните постове и до ден днешен се оказват най-добрите места, където може да се осигури бреговата система за наблюдение и свръзка с корабите. Разбира се звездният миг на кап. І ранг Добрев е атаката на крайцера Хамидие. Още на 31 октомври 1912г. със своя флагман „Летящи“ той предприема активни действия за преследване на неизвестен кораб, за който има сведения, че носи военна контрабанда - материали, оръжия и техника за турската армия. Това е първата важна крачка, която подготвя победата след седмица – на 7 срещу 8 ноември. С четирите торпедоносеца кап. І ранг Добрев планира, организира и провежда блестяща атака срещу многократно превъзхождащ го противник. Извоюваната победа е важна и от гледна точка на това, че по същото време между 3 и 5 ноември и спрян устремът на Българската армия в Балканската война край Чаталджа. Разгромът на Хамидие оказва силно психологическо въздействие върху турското правителство и не случайно два дни след това е подписано и първото примирие, което гарантира военните завоевания, постигнати от съюзниците до този момент. 

 


Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна