IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
12:28 | 28 февруари 2017
Обновен: 09:19 | 4 май 2024

Увеличен е броят на делата, свързани с наркотици и хулигански прояви

Това сочи направеният отчет за 2016 г. на Районен съд - Варна

По материала работи: Борис Проданов
Увеличен е броят на делата, свързани с наркотици и хулигански прояви

Обобщени резултати от дейността си през изминалата 2016 г. представи Районен съд – Варна на организирана пресконференция.

 

23 500 граждански и наказателни дела са постъпили през предходната година, като се забелязва леко увеличение спрямо предишните две години, каза съдия Ерна Якова – председател на РС – Варна и отбеляза, че медиацията, като алтернативен метод за решаване на спорове вече е намерила реално проявление през 2016 г. и от 45 заявления за медиация по дела на съда, са постигнати 12 споразумения.

 

Разкритата през месец април „синя стая“, която се използва за разпити и изслушване на деца при щадящи условия също функционира успешно, подчерта  съдия Якова и поясни, че за календарната 2016 г.там са разгледани 300 съдебни дела с участие на деца.

 

По справка на съдия Пламен Атанасов – зам. председател на РС – Варна се наблюдава минимално увеличение на гражданските дела, спрямо предходната 2015 г. 16 714 са постъпилите граждански дела през 2016 г., което е с 86 дела повече спрямо предходната година.

 

За сметка на това се забелязва  намаление на делата свързани с оспорване на дължимост на сметки, насочени към доставчици на битови и телекомуникационни услуги. 1352 са разгледаните по този казус дела през изминалата година, спрямо 1479 за 2015 г., а през 2014 г. техният брой е бил още по-голям – 2017 дела. Една от причините за намаляване на техния брой, която посочи съдия Атанасов, е осъвременяването на нормативната уредба.

 

Намалели са делата за домашно насилие, 216 е техният брой за 2016 г., при 240 дела година по-рано. Намаление има и при делата за първоначално определяне на издръжка, но същевременно исковете за изменение на вече определена такава, са се увеличили с 25%.

 

При исковете по Кодекса на труда също се забелязва намаление. Намален е броя на делата свързан с трудовите възнаграждения, но за сметка на това броя на заведените искове за отмяна на уволнение и дисциплинарни наказания са се увеличили.

 

Чувствителен ръст има при делата по Закона за закрила на детето. През 2016 г. тези дела са 352, при 266 за 2015 г. Увеличават се исковете за определяне на мерки за закрила на деца, които да бъдат настанени в специализирани институции – общежитие или приемно семейство.

 

Около 850 общо са постъпилите дела за разтрогване на брак. От всички тях с около 10% увеличение са разводите по взаимно съгласие, докато делата за развод по вина на един от съпрузите намаляват.

 

В  Наказателно отделение постъпилите дела през 2016 г. са 6670, а общият брой на делата за разглеждане е бил  7533, каза съдия Силвия Обрешкова – ръководител на отделението и допълни, че няма съществена динамика в постъпленията през последния тригодишен период. „Прегледът по основни видове дела за последната година сочи увеличение от 7% на административно-наказателните дела в отделението, което говори, че все повече граждани и юридически лица обжалват пред съда наложени им актове от административно наказващи органи“, каза съдия Обрешкова и изложи отчета, според който се забелязва увеличение в постъпленията от дела за дребно хулиганство. Ръст има на делата за причиняване на телесни повреди – 42 бр., при 28 за предходната година.

 

Чувствително увеличение в последните 3 години е налице и при делата за притежание на наркотици - 105 дела, спрямо 63 дела за 2015 г. и 50 за 2014 г. Известен ръст бележат и делата, свързани с трафик на хора /6 бр./, и склоняване към проституция /4 бр./

 

Съдът продължава да се ангажира с партньорство по различни образователни инициативи, свързани с повишаване на правната култура на на ученици от 3-ти до 12-клас, както и с практически занимания със студенти. Над 500 ученици от началото на учебната година от всички училища на територията на града участваха в инициативата „Час по правосъдие“, която е съвместна с регионалното управление на образованието, районния и окръжния съд.

 

Мариана Стойкова

 

 

Коментари

Новини Варна