IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
13:49 | 2 март 2017
Обновен: 05:06 | 7 май 2024

Изложба „Мир на земята“ показват в галерия „Графит“

Рисунките са на деца от България и Иран

По материала работи: Борис Проданов
Изложба „Мир на земята“ показват в галерия „Графит“


Изложба под наслов „Мир на земята“ беше открита на 1 март в галерия „Графит“. Експозицията може да бъде разгледана до 10 март. Интересно е, че картините са рисувани от деца от България и Иран, а Варна е първият български град, в който гостува проектът. 
 

Инициативата „Мир на земята“ е на българското посолство в Техеран. Изложбата е представена в столицата на Иран през март миналата година, а отзивите за нея са изключително ласкави. Експозицията гостува и в самото посолство за 24 май. Проявата е в рамките на 18-ата сесия на Смесената българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.
 

Във Варна изложбата „Мир на земята“ гостува благодарение на договореност между община Варна и външно министерство. 9 са децата от морската столица, които участват със свои картини в проявата, а техен преподавател е Сияна Струнчева. Във варненската галерия „Графит“ са експонирани около 50 картини, които са една част от всички, показани в Техеран, а те са над 80.
 

По трудната тема за мира на земята са разсъждавали малки творци от 6 до 18 години, а резултатите са впечатляващи. Картините докосват с дълбочината на своите послания, които сякаш не очакваме да носят предвид възрастта на авторите. Творбите са рисувани с различна техника, като сред тях има както акварелни произведения, така и такива с туш, не липсват и графики.  „Децата откликнаха с голямо желание на предложението да рисуват на темата „Мир на земята“. Амбицираха се много, като разбраха, че изложбата ще е съвместна с техни връстници от Иран. Крайният резултат несъмнено е много добър. Това, което прави впечатление, е, че няма разлика между българските и иранските деца в начина, по който творят, в начина, по който усещат цветовете, въпреки различията в религия и история. Истината е, че творбите на иранските деца са по-тъжни заради събитията, които са преживели или са им разказали техните родители. Ще призная, че най-тъжните не сме ги експонирали тук“, разказа за вестник „Черно море“ Фани Майер, която е един от инициаторите на това изложбата да гостува във Варна.
 

Силно впечатление правят две от картините на малките ирански художници. На едната е представена раздялата на баща, който тръгва на война с неговото семейство – съпруга и две малки деца. На другата няколко деца се оглеждат в локва кръв. „Знаете ли, като видях тези творби, се замислих колко кухи са фразите, които постоянно изричаме – да мислим за децата, те са нашето бъдеще. Освен нашето бъдеще те са и нашето настояще. Нека да им осигурим първо мирно и спокойно настояще, а бъдещето те сами ще си го направят“, коментира развълнуваната Фани Майер. Тя сподели, че е щастлива да общува с деца, които се занимават с изкуство, тъй като то не търпи лъжи и лицемерие, а носи само светлина в душите. 
 

На откриването на изложбата в галерия “Графит” присъстваха ръководителят на Културното представителство към посолството на Иран в София г-н Мохаммад Али Киани и г-н Явор Койнаков, началник-отдел „Културни програми и международно културно сътрудничество” в Държавния културен институт към Министерството на външните работи на Република България. „Много сме впечатлени от високото ниво на галерия “Графит”. Тук работят добри професионалисти, които са много точни и коректни. Залата със своя изчистен интериор позволява акцентът да е в представянето на творбите, а същевременно атмосферата носи топлина“, отбеляза Фани Майер. Тя подчерта също, че всички присъстващи на откриването са били силно впечатлени от творбите на децата, дори в очите на някои е имало сълзи. 
 

Полина Петрова

Снимки: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 


 

 

 

Коментари

Новини Варна