IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
17:09 | 15 март 2017
Обновен: 09:27 | 18 май 2024

Паркинг, велосипеди под наем и алеи поискаха студенти от кмета

Надявам се до края на годината да стартираме Синята зона, каза Иван Портних

По материала работи: Слав Велев
С ПОСЕЩЕНИЕ ВЪВ ВВМУ „Н.Й.ВАПЦАРОВ“ продължи поредицата срещи на кмета Иван Портних със студентите във Варна във връзка с Европейска младежка столица. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Паркинг край университета, велосипеди под наем и още велоалеи поискаха студентите от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ на среща с кмета Иван Портних. Те поставиха въпроса и за ремонта на спортната база на висшето училище, като той ги увери, че ще бъде реализиран. Кметът подчерта, че общината си партнира добре с висшето военноморско училище, а най-значимият проект, който ги обединява е изграждането на кризисен щаб за нуждите на региона. 

 



 


По въпроса с паркирането в района на университета градоначалникът призна, че това е проблем не само в този район, а и в целия град и по-специално в централната част. „Работим по формирането на синя зона, но знаете, че процедурата по избор на изпълнител за изработване на софтуера беше обжалвана няколко пъти пред Комисията по защита на конкуренцията. В момента очакваме решение от Върховния административен съд. След това ще разработим и опцията за SMS –паркирането. Надявам се до края на годината да стартираме внедряването на Синята зона“ – обяви кметът Портних. 

 


На въпрос възможно ли е в града да се въведе система с отдаване на велосипеди под наем, той отговори, че общината търси варианти за разширяване на възможностите за този вид придвижване. „Във всеки от университетите, които посетих, младите хора повдигнаха тази тема. Мислим за свързване с велоалеи на отделните университети и бази за обучение. Проучвали сме и темата с въвеждането на велосипеди под наем във Варна“ – съобщи градоначалникът. 

 


Той потвърди амбицията си до 1-2 месеца градският транспорт да стане безплатен за студентите в морската столица. „Първата стъпка е приемане на актуализираната транспортна схема, което се надявам да се случи на следващата сесия на Общинския съвет, така че на по-следващата да може да се разгледа въпросът с безплатните карти за студенти“ – поясни Иван Портних. 

 


Младите хора, които се обучават във ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“, показаха загриженост за развитието на града, като запитаха и за рушащите се сгради паметници на културата. Кметът им обясни сложната процедура с изчакването на решение от Националния институт по недвижимите културни наследства дали една сграда може да носи този статут. Стана ясно също, че не е лесно и издирването на собствениците на такива сгради, както и реализацията на проект по укрепване и реконструкция, който също трябва да отговаря на редица изисквания. Той съобщи, че ще изрази позицията си по темата в отворено писмо до министъра на културата. „Ще настояваме за законодателни промени, с които да се повишат правомощията на общините, за да може да се упражнява контрол над действията на недобросъвестни собственици на имоти с културна стойност“ – подчерта Иван Портних.

 


По време на срещата стана ясно, че събитийният календар за Европейска младежка столица ще бъде обявен през април. Той ще включва над 300 прояви и е отворен за попълване с различни предложения.

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна